Input your search keywords and press Enter.

8. Forum obiteljskog smještaja Regije Dalmacija – Dubrovnik

Osmi Forum obiteljskog smještaja u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika i Županijske Komore Dubrovnik održan je danas 26. veljače online putem platforme Zoom.
U pozdravnom govoru sudionicima se obratio gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković istaknuvši da su vremena izazovna i teška, ali poduzimaju se razne aktivnosti kako bi se sezona 2021. ipak dogodila.
Direktorica TZ Grada Dubrovnika, Ana Hrnić, je istaknula kako je iza nas teška godina, ali nadamo se kako su pred nama bolji i optimističniji dani te da ćemo u ovoj godini imati bolje brojke nego prošle godine kada je bilo puno nenadanih situacija. TZ Grada Dubrovnika je pripremila niz promotivnih aktivnosti. Epidemiološka situacija je ono što diktira kretanja u cijelom svijetu, a posebno su nam važne najave letova – kazala je Ana Hrnić te navela niz aktivnosti poput promocije Dubrovnika kao poželje destinacije za digitalne nomade koja će krenuti tijekom travnja, dodatno pozicioniranje Dubrovnika kao poželje destinacije za vjenčanja što će se realizirati u suradnji sa Strukovnom grupom organizatorica vjenčanja ŽK Dubrovnik.
Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK osvrnula se na stanje obiteljskog smještaja u Hrvatskoj te istaknula kako su financijski rezultati u 2020. godini bili nešto lošiji od fizičkih pokazatelja. Navela je kako postoji velika želja za putovanjima unatoč restrikcijama, ljudi više nisu u panici kao prošle godine jer sad znaju što ih očekuje pa su čak spremni i testirati se. Sve to znači da su se prilagodili novom načinu života i ako epidemiološka situacija bude dobra, onda bi moglo biti putovanja. Ipak sve ovisi o avionima zbog čega bi bilo dobro da se omogući testiranje u zračnim lukama ili na nekim drugim mjestima. Ako se situacija dobro iskomunicira, tada će biti puno veći broj gostiju. Reklamiramo sigurnost, a važno je spomenuti i jednostavnost koja gostima mora biti jasna i vidljiva. Moje viđenje za ovu sezonu je – ako budemo dobro organizirani, popunjenost će biti dobra – zaključila je predsjednica Zajednice obiteljskog turizma HGK Martina Nimac Kalcina.
O brojkama evidentiranim u 2020. putem sustava E-visitor nešto više je rekla Eta Lović, koordinatorica za statistiku i turističku pristojbu TZ Grada Dubrovnika.
Stane Đivanović, iz županijskog Ureda za gospodarstvo govorila je o izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu te novostima koje je on donio za privatne iznajmljivače.
Predsjednica Županijske komore Dubrovnik, Nikolina Trojić je poručila privatnim iznajmljivačima: „koliko učinite sami na vlastitoj promociji to će biti vaš rezultat u 2021. godini. Komunicirajte s bivšim gostima, pitajte ih kako su, namjeravaju li putovati, uputite ih u mjere koje vladaju kod nas, a bilo bi dobro da se okrenete društvenim mrežama koje su najbrži kanal promocije. Snimite razne filmove o vašim aktivnostima, ljepotama grada, dijelite ih, zamolite prijatelje da lajkaju… sad nastupa gerilski marketing i tko je spretniji privući će goste“. Ivan Maslać, direktor komercijalnih poslova Zračne luke Dubrovnik istaknuo je da su najave dobre, ali da se svakako ništa spektakularno ne možemo očekivati prije 15. lipnja. Realno je očekivati letove iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Španjolske – najavio je Maslać dodavši kako danas nitko ništa sa sigurnošću ne može reći jer je to više stvar epidemiologije nego biznisa.

Osvrnuo se i na testiranja u zračnim lukama. „Za sad se jedino PCR testiranje priznaje, ali ono dugo traje i trenutno je jedini izvedivo u Općoj bolnici. Ove brze testove još uvijek nisu odobrili,
to se traži na razini EU, pa bi bilo dobro da se uvede jer bi se tako eliminirala karantena. Mi imamo spreman softver koji će povezivati rezultate s imenima putnika, sve je napravljeno samo čekamo hoće li to priznati ili ne“ – naznačio je Maslać. Predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja HGK, regije Dalmacija – Dubrovnik Nino Dubretić rekao je kako se tijekom krizne situacije zalagao za moratorij na kredite, da se paušalna davanja prilagode padu turističkog prometa te praćenje likvidnosti iznajmljivača kroz programe HBOR-a, što je izostalo. Naglasio je da će last minute bukinzi biti ono što će obilježiti sezonu 2021. godine. „Trenutno većina gostiju gleda vrijednost za novac, zato je kategorizacija ključna stvar, pa bi bilo dobro da provjerite što treba napraviti da dobijete četiri umjesto tri zvjezdice. Trendovi su visoki zdravstveni standardi čistoće, beskontaktni check in, prilagodba cjenika, last minute rezervacije i duži boravak. Sve to obilježit će sezonu 2021. godine“ – rekao je Nino Dubretić.
Na Forumu je predstavljena i oznaka
Stay Safe in Croatia.

HGK – ŽK DUBROVNIK

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)