Input your search keywords and press Enter.

Održana posljednja ovogodišnja izvedba ”Dubrovačke trilogije”

Posljednja ovogodišnja izvedba premijernog dramskog naslova 66. Dubrovačkih ljetnih igara prema drami Iva Vojnovića „Dubrovačka trilogija“, u režiji Staše Zurovca i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, održana je sinoć, 13. kolovoza u Kneževom dvoru i ispred Dvora.

„Dubrovačka trilogija“, za koju su sve ulaznice bile rasprodane danima prije izvedbi, na 66. Dubrovačkim ljetnim igrama imala je oko 1500 gledatelja, od čega i na desetke inozemne publike koji su predstavu pratili preko titlova na engleskom jeziku na unajmljenim tabletima uz pomoć aplikacije Vip script, koja je razvijena u suradnji Vipneta i UX Passion agencije.

Dubrovačke ljetne igre zadnji su puta sva tri dijela ovog kultnog djela Iva Vojnovića na scenu postavile 1999. godine s redateljem Joškom Juvančićem, a u novom čitanju 2015. godine režiju „Trilogije“ potpisao je plesač i koreograf, dobitnik brojnih nagrada u cijeloj regiji, Staša Zurovac, koji je prva dva dijela slavne Vojnovićeve drame „Allons enfants!…“ i „Suton“ postavio u atriju Kneževa dvora, a pred Dvorom treći dio „Na taraci“. Dramaturšku preradbu, izbor dramskih glumaca i izbor prostora igranja za ovo premijerno postavljanje „Trilogije“ napravila je Mani Gotovac te redateljsku palicu prepustila Staši Zurovcu. Matej Meštrović skladao je glazbu koju u predstavi i izvodi na klaviru, kostimografiju je napravila Doris Kristić, a svjetlo je oblikovao Marko Mijatović. Savjetnica za jezik dramskom ansamblu je Doris Šarić Kukuljica. Festivalski dramski ansambl sastavljen od najboljih glumaca hrvatskog glumišta, doajena i perspektivnih studenata, čine: Mislav Čavajda koji igra u sva tri dijela i to Orsata, kapetana Lasića i Tudizija; Jadranka Đokić koja također igra u sva tri dijela i to Dešu, Pavlu i barunicu Lidiju; Judita Franković u ulogama Kristine, Ore i Ide; Milka Podrug Kokotović Orsatovaje tetka Ane Menze-Bobali, Dubravka Miletić je Mare Beneša u „Sutonu“ dok Doris Šarić Kukuljica igra gospođu Maru u „Na taraci“, a Boris Svrtan kneza u „Allons enfants!“ te gospara Lukšu u „Na taraci“. Značajne uloge ostvarili su i Maro Martinović, Nikša Kušelj, Helena Buljan, Nikša Butijer, Gloria Dubelj, Nikola Baće, Andrej Kopčok, Ivan Čuić, Adrian Pezdirc, Mateo Videk, Maro Drobnić, Nikola Sekulo, Ivona Radić i Laura Hladilo.

Dramski program 66. Igara nastavlja se sutra, 15. kolovoza kad će s početkom u 21:30 sati u ljetnikovcu Skočibuha na Boninovu biti izveden lanjski naslov „Romeo i Giulietta“ Williama Shakespearea u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

 

Karla Labaš

DLJI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)