Input your search keywords and press Enter.

U čast Ernestu Katiću

Kazalište Marina Držića povodom 60. godina smrti književnika Ernesta Katića mlađeg položiti će vijence na njegovom grobu na gradskom groblju Sv. Križa na Boninovu u znak zahvale za njegovo pravno savjetništvo u razdoblju dva svjetska rata.

Vijence će položiti i dubrovački ogranak Matice hrvatske koje je Katić bio osnivač ali i od 1937. predsjednik ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku.

Pravnik, književnik, publicist, kolekcionar, dr.Ernest Katić mlađi rođen je u Dubrovniku 1883. godine, a nakon završenoga studija prava radio je na dalmatinskom Namjesništvu u Zadru. Nakon Prvoga
svjetskoga rata vraća se u rodni grad gdje je kao odvjetnik radio sve do smrti 10. lipnja 1955. godine.

Književnošću se počeo baviti vrlo rano, a prvi je veliki uspjeh doživio 1914. godine uprizorenjem drame “Jakobinka” koje je izvelo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Većina je njegovih ostalih dramskih djela izvedena u dubrovačkom kazalištu. Iako je u povijesti hrvatske književnosti upamćen prvenstveno kao dramski pisac, Katićev je književni opus raznorodan i sastoji se od poezije, novela, pripovjetki, eseja i novinskih članaka, a često je objavljivao pod pseudonimom “Lukša s Orsana.” Nakon smrti Katićevo je djelo postupno palo u zaborav te je upravo dubrovačko Kazalište Marina Držića potaklo njegovo ponovno otkrivanje i dostojno vrednovanje postavivši 2010. godine njegove jednočinke “Imbarak” i “Ljubav na Prijekome.” Glavna mu je inspiracija Dubrovnik i njegova povijest i svako njegovo djelo hvalospjev je Dubrovniku i dubrovačkoj tradiciji.