Input your search keywords and press Enter.

50. obljetnica župe sv. Petra – Boninovo

Ove godine župa sv. Petra – Boninovo, uz blagdan svog zaštitnika (29. lipnja), slavi 50. obljetnicu župe. Programi ususret proslavi počinju već u ovu nedjelju, 21. lipnja.

Kulturni program

U nedjelju, 21. lipnja, nakon jutarnje mise koja počinje u 8.30 sati, u župi će biti otvorena izložba ručnih radova župljanke Karmele Kuzman, a na otvorenju će se čitati i poezija druge župljanke Mare Ljubić.

U ponedjeljak, 22. lipnja nakon večernje mise koja počinje u 19 sati, gudački kvartet održat će prigodni koncert.

U srijedu, 24. lipnja, na blagdan sv. Ivana Krstitelja, nakon večernje mise bit će blagoslov nove slike akademskog slikara Đure Sedera, a potom će biti otvorena izložba slika iz župnikove zbirke. Svečanost će predvoditi generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić.

U četvrtak, 25. lipnja nakon večernje mise koja počinje u 19 sati, u župi će biti održan koncert klapa na kojem će nastupiti klape Amfora, Terra incognita i Lux Aeterna.

Duhovni program

Bliža duhovna priprava za blagdan počinje u petak, 26. lipnja, a kako je riječ o jubilarnoj obljetnici župe odlučeno je da i ta priprava bude drugačija i bogatija duhovnim sadržajima.
Trodnevni duhovni seminar „Gospodine, ti znaš da te volim!“ koji će se održavati u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića na Ilijinoj glavici, predvodit će fra Ivan Martić, ‘nasljednik’ pokojnog fra Zvjezdana Linića, iz Kuće susreta Tabor u Samoboru.
Seminar počinje u petak, 26. lipnja u 17 sati u školskoj sportskoj dvorani uvodnom molitvom i navještajem. U 18.30 molit će se krunica, nakon čega slijedi misa s propovijedi. U 20 sati počinje molitva predanja pred Presvetim. Raspored je isti i u subotu, 27. lipnja i nedjelju, 28. Lipnja. S tim da će u subotu pred Presvetim biti molitva ozdravljenja, a u nedjelju molitva zahvaljivanja. Pozivaju se vjernici i iz drugih župa da slobodno dođu i sudjeluju na seminaru, vrata su svima otvorena i svi su dobrodošli!

Mise na blagdan

Na sam blagdan u ponedjeljak, 29. lipnja večernju svečanu koncelebriranu misu u ljetnom kinu Slavica u 19 sati predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Prije mise molit će se krunica. Istoga dana u župi će biti i jutarnja misa u 8.30 sati.

O povijesti župe sv. Petra

Župa sv. Petra na Boninovu ustanovljena je 6. srpnja 1965. godine kao župa sv. Đurđa uz nadarje zvano „Tri crkve.“ Na tom predjelu, još prije osnutka gradskog groblja, postojao je beneficij nazvan „Apud tres ecclesias“, s crkvama: sv. Đurđa, sv. Klementa i sv. Ilara, za koje predaja kaže da su najstariji sakralni objekti ranokršćanskog razdoblja. Područje je stoljećima pripadalo župi sv. Mihajla. Kako se broj stanovnika ispod Srđa u drugoj polovici 20. stoljeća povećao, godine 1965. osnovana je nova župa sv. Đurđa. S obzirom na to da niti jedna od tri crkvice nije bila prikladna za župne potrebe, pristupilo se izgradnji nove crkve. Novu modernu crkvu sv. Petra 1980. godine posvetio je tadašnji dubrovački biskup mons. Severin Pernek. Župa je dobila novog zaštitnika, pa je od 27. siječnja 1991. godine i službeno postala župa sv. Petra. Njezin prvi župnik bio je pokojni don Pero Vuletić, a sada je župnik don Ivica Pervan.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)