Input your search keywords and press Enter.

30.1. – 4.2. – Program proslave Feste sv. Vlaha

Proslava sv. Vlaha zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije održava se ove godine po 1046. put.

Posebnost ove godine je što se radi o najkraćoj Festi koja traje samo tri dana. Raspored crkvenog programa feste možete pronaći u nastavku:

Uoči same proslave u crkvi sv. Vlaha biti će trodnevna duhovna priprava od utorka, 30. siječnja, do četvrtka, 1. veljače, koju će predvoditi fra Bojan Rizvan, župnik župe Srca Isusova na Voštarnici u Zadru. Mise s propovijedi će sva tri dana biti u 18 sati. Nakon mise održat će se prigodni školski program „Učenici sv. Vlahu“.

Festa će se svečano otvoriti u petak, 2. veljače, na Kandeloru. Program svečanog otvaranja započet će u 15.30 sati, nakon čega će vjernici imati prilike grličati se. Istog dana u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike biti će svečana večernja (molitva) u 17.30 sati, uslijedit će koncert katedralnih zborova.

Svetkovina sv. Vlaha, zaštitnika Grada i Biskupije, 3. veljače, započet će u 6 sati ujutro budnicom uz zvonjavu gradskih zvona, glazbu i trombune. U 7 sati će biti prva misa u zbornoj crkvi sv. Vlaha nakon koje kreće ispraćaj festanjula, trombunjera, glazbe i barjaktara na Ploče. Na Pločama će gradski barjaci dočekati barjake koji dolaze istočno od Grada te će zajedno krenuti na Pile gdje će dočekati barjake sa zapadne strane. Na Pilama će biti izvijanje barjaka u čast sv. Vlahu nakon čega će barjaci ući u Grad. Na putu prema dubrovačkoj katedrali barjaktari će naklonom pozdraviti crkvu sv. Vlaha.

Svečano misno slavlje pred katedralom u 10 sati predvodit će mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, nakon čega će krenuti tradicionalna svečana procesija gradom u kojoj će se nositi moći sv. Vlaha, moći hrvatskih svetaca te relikvija Isusove pelenice, koja se nosi pod baldahinom.

U 15.30 sati bit će izvijanje barjaka ispred dubrovačke katedrale, gdje će ujedno barjaktari pozdraviti biskupe i festanjule.

Zatvaranje feste će biti u nedjelju, 4. veljače. U 8 sati štovatelji sv. Vlaha, trombunjeri i barjaktari krenuti će s Pila prema Gorici sv. Vlaha gdje će svečano misno slavlje biti u 9 sati ispred crkvice sv. Vlaha. Misu će predvoditi mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup. Nakon mise krenut će povratak barjaktara, trombunjera i štovatelja sv. Vlaha u Grad gdje će u 12 sati pred zbornom crkvom krenuti program zatvaranja Feste, koji će predvoditi rektor crkve sv. Vlaha don Toma Lučić, spuštanjem barjaka sv. Vlaha i podizanjem državne zastave. Uslijediti će misa kojom će završiti ovogodišnja, 1046. po redu, Festa.

Festanjuli Feste sv. Vlaha 2018. su kapetan Nedjeljko Zelen i zanatlija Ivo Mazavac.

Nikša Sentić, djelatnik Ureda

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *