Input your search keywords and press Enter.

3. i 4. 10. – Skup “Okoliš naš svagdašnji. Kršćani i ekologija”

U Dubrovniku će se u subotu, 3. i nedjelju, 4. listopada održati skup „Okoliš naš svagdašnji. Kršćani i ekologija“. Organizatori skupa su Dubrovačka biskupija i Franjevački institut za kulturu mira iz Splita, a dvodnevni skup održat će se u poslijepodnevnim satima (od 16 sati) u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku.

Na skupu će, uz dubrovačkog biskupa mons. Matu Uzinića, sudjelovati i o ekološkim problemima, posebice zaštiti voda i mora, prvog dana skupa govoriti: dr. sc. Petar Palić („I vidje Bog da je dobro“ Post 1,10 – Teološko-etički naglasci enciklike „Laudato si’“), Marijana Petir (Što se zbiva u našoj „novoj“ društvenoj kući: EU politike o okolišu), doc. dr. sc. Josip Mikuš (Glavni ekološki naglasci u papinoj enciklici „Laudato si’“), dr. sc. Marija Crnčević (Voda u kršu), fra Bože Vuleta (Žeđ na izvoru – ljubav prema Sestri vodi i ljudsko pravo na vodu).

Predavači na drugom danu skupa bit će: doc. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić (Bioraznolikost u Jadranskom moru: naši ekološki tragovi), prof. dr. sc. Nenad Jasprica (Važnost poznavanje interakcije kopna i mora u planiranju i korištenju prirodnih resursa: primjeri u južnom Jadranu), dr. sc. Neven Šimac (Međunarodna i europska pravna zaštita mora ) i dr. sc. Tonći Tadić (Hrvatska ne/zaštita Jadrana, od „isključivog pojasa“ i ZERP-a do do bušenje podmorja).

U subotu, 3. listopada u 18.35 sati javnosti će prvi put biti predstavljena Interaktivna eko-karta RH i BiH za nadzor ekoloških incidenata i razvoj eko-etike, koju će predstaviti Mirjana Maras Žuro, dipl. teol. i Dario Boras, mag. ing..

U nedjelju, 4. listopada u 18 sati bit će predstavljena Izjava Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije (HBK) o potrebi zaštite i očuvanja Jadranskog mora. Izjavu će predstaviti biskup mons. Vjekoslav Huzjak, predsjednik Komisije HBK “Iustitia et pax” i dr. sc. Neven Šimac, član Komisije HBK “Iustitia et pax”. To je prvi put da se ovakva izjava predstavlja u Dubrovniku.

Nakon toga će javnost biti upoznata i s Izjavom izlagača skupa u povodu 42. plenarne sjednice Međuvladinog panela o klimatskim promjenama koja se održava u Dubrovniku od 5. do 8. listopada 2015. godine.

Skup završava euharistijskim slavljem u crkvi Male braće u Dubrovniku u 19 sati koje predvodi biskup Huzjak.

Više o kontekstu skupa

U Dubrovniku se od 5. do 8. listopada održava plenarna sjednica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (GIEC/IPCC) kao posljednji skup za pripravu 21. Konferencije država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 21), koji će se održati u Parizu, od 30. studenoga do 11. prosinca s ciljem postizanja novoga svjetskog ugovora o klimi.

Prigoda je to da se naša domaća crkvena i društvena javnost upozna sa specifičnostima kršćanskoga pogleda na prirodu i ljudski okoliš te time dade naš skroman doprinos.

Uoči spomenutoga događaja Crkva slavi blagdan sv. Franje Asiškoga, zaštitnika ekologa i ljubitelja Božjega djela u prirodi. U tom ozračju Dubrovačka biskupija u suradnji s Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita organizira skup „Okoliš naš svagdašnji. Kršćani i ekologija“. Na skup su pozvani i dobrodošli kršćanski i građanski aktivisti i oni koji to žele biti i svi kojima je na srcu dobrobit čovjeka i svakoga Božjega stvorenja.

Uz produbljeno predstavljanje spomenute papine Enciklike, na skupu će se izložiti specifični hrvatski nacionalni i lokalni ekološki problemi kao i neke smjernice za djelovanje i usmjerenje (LS V).

Zašto „naš, specifični pogled“ i zašto baš u ovo vrijeme?

Najprije zato što taj „pogled“ jest naročit, još od Knjige Postanka i Isusova nauka o Stvorenome, pa preko „Božje lude“, sv. Franje i njegove pohvale Stvoritelju do, posebice, ovih minulih pola stoljeća, socijalnog govora i nauka Katoličke crkve o okolišu i cjelovitoj kršćanskoj viziji svega stvorenja. A zatim i stoga što je dugo stvarana, svojevrsna summa oecologica christiana, napokon ugledala svjetlo dana u enciklici Laudato si’ pape Franje i što je kroz nju sažeta kršćanska misao i brižnost za ljudski i prirodni okoliš kao i za socijalnu pravednost i održivi razvoj svijeta.

I, na koncu, još i zato da tim naročitim pogledom i brižnošću pridonesemo snažnoj djelatnosti koja će kulminirati koncem ove godine s 21. konferencijom država članica Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, što će se od 30. studenoga do 11. prosinca održati u Parizu s ciljem da se postigne novi svjetski ugovor o klimi.

Tom svjetskom skupu prethodit će u Dubrovniku, od 5. do 8. listopada, 42. Plenarna sjednica Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (GIEC/IPCC), posljednja prije pariške konferencije OUN. Ova skupina okuplja stručnjake iz 195 država članica UN-a i prošle je godine objavila svoje V. izvješće o socijalnim i ekonomskim aspektima klimatskih promjena i njihovu utjecaju da održivi razvoj.

Blagdan sv. Franje i karizma tog jedinstvenog zaljubljenika u sve Božje stvorenje jedinstveni su poticaj navedenog naročitog kršćanskog pogleda i prigoda njegova javnog oglašavanja. Taj naš kršćanski blagdan prigoda je da bismo predstavili brižnost za Božje djelo u prirodi u socijalnom govoru / nauku Crkve, kao i naročit doprinos toj brizi naše mjesne Crkve i našega društva te konkretne napore u cilju očuvanja i vrjednovanja naših prirodnih bogatstava.

Program_skupa_o_okolišu

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *