Input your search keywords and press Enter.

Misno slavlje uoči 28. susreta hrvatskih misonara i misionarki: „Božje milosrđe nudimo drugima“

28. susret hrvatskih misionara i misionarki, čiji domaćin je ove godine Dubrovačka biskupija, započeo je u ponedjeljak, 4. srpnja koncelebriranim misnim slavljem u dubrovačkoj katedrali . Misu je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uz koncelebraciju hvarsko-bračko-viškog biskupa i predsjednika Vijeća HBK za misije mons. Slobodana Štambuka, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj don Antuna Štefana, nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela u BiH don Ivana Štironju, pristigle misionare i predstavnike PMD-a drugih nad/biskupija.

U prigodnoj propovijedi mons. Uzinić rekao je misionarima kako se njihovo poslanje naziva misija „ad gentes“, odnosno poslanje Crkve svim narodima, osobito onima koji ne poznaju ili ne priznaju Krista, te da njihova prisutnost i poslanje nosi dvije poruke. „Prva poruka je ona o vašoj vjeri koju želite prenijeti svojom prisutnošću“, kazao je biskup te dodao kako njihova misija u današnjem vremenu velikih promjena i kriza prolazi krizu identiteta, kojoj je doprinijela i sama Katolička Crkva izjavama s Drugog vatikanskog koncila o tome da se Kristovo vazmeno otajstvo ne odnosi samo na Kristove vjernike nego i na sve ljude dobre volje u čijim srcima milost nevidljivo djeluje. „Upravo u toj krizi moramo napraviti nove odlučne izbore, jer riječ crisis označava izbor, preokret. Ovo vaše ‘misionari’ nam objašnjava da u pozadini tog vašeg biti misionari doista postoji prava vjera“. Propovjednik je dalje objasnio kako se tu radi o onoj vjeri koja navješćuje istinu Radosne vijesti, istinu koja mijenja i može mijenjati živote svih. Istina o kojoj se ne smije šutjeti, kako zbog njezinog značaja i sadržaja, tako i zbog vrijednosti koje može unijeti u živote drugih. „Upravo u tom vidu ono vaše biti misionari i navješćivati evanđelje Isusa Krista ne želi istinu o Kristu nikome nametnuti nego ponuditi. I upravo ta poruka koju prenosite drugima ozdravljuje vas, ali i one kojima je želite prenijeti“, naglasio je propovjednik.

Kao drugu poruku dubrovački biskup istaknuo je Božje suosjećanje s čovjekom. Nadovezao se na ulomak iz knjige proroka Hošea koji govori kako se Bog predstavio kao vječni muž i zaručnik svog naroda kako bi mogli spoznati da je On Gospodin koji ljubi, suosjeća i koji je nježan. Biskup je kazao misionarima kako po toj poruci omogućuju Gospodinu da preko njihovih misijskih puteva dođe do periferija i do onih koji boluju, kako fizički tako i duhovno, te da susrevši se s njime ozdrave od svojih poteškoća i problema. Mons. Uzinić dodao je i nekoliko misli iz ovogodišnje poruke pape Franje za Svjetski misijski dan: „Vjera je Božji dar, a ne plod prozelitizma; ipak, ona raste zahvaljujući vjeri i ljubavi. Svaki narod i kultura ima pravo primiti poruku spasenja koja je Božji dar za sve“. Upravo je to pravo dubrovački biskup istaknuo kao zadaću i dužnost svih nas, pogotovo u Jubileju milosrđa u kojem papa Franjo na takvo misijsko poslanje stavlja novo svjetlu, prikazujući ga kao veliko djelo milosrđa. „To što smo mi postali vjernici, to što smo mi povjerovali je znak Božjeg milosrđa prema nama koje postaje dužnost koju svatko od nas ima da na svoj način to Božje djelo milosrđa ponudi i drugima“. Ponovno se osvrnuo na poruku pape Franje u kojoj papa primjećuje prisutnost žena u misijskom poslanju, između ostalog i zato jer je u dubrovačkoj katedrali bilo prisutno 8 misionara i 11 misionarki, i koji kaže kako se žene prikladno na ženski način suočavaju s problemima ljudi ali i da na taj način podsjećaju da je Crkva majka.

Propovjednik je poručio da iako nisu svi poslani u misije „ad gentes“, da smo ipak svi poslani i pozvani biti s misionarima na dva načina. „Dajući im materijalnu pomoć kako bi mogli organizirati svoje poslanje i kako bi mogli u onom tjelesnom i duhovnom smislu pokazati blizinu Crkve, da je Bog u životnoj stvarnosti muž i zaručnik. I podržavajući ih molitvom, kako bi ono Gospodinovo poslanje koje nam je svima dano, mogli vršiti uvijek s pravom vjerom i pravom ljubavlju“, zaključio je mons. Uzinić.

Na početku misnog slavlja delegat Dubrovačke biskupije za misije don Frano Markić, bivši misionar i župnik župe sv. Marije Magdalene Putniković, predstavio je pojedinačno svaku misionarku i misionara, a na kraju je za domaćinstvo dubrovačkom biskupu zahvalio ravnatelj PMD-a u Hrvatskoj vlč. Štefan koji je iskoristio prigodu kako bi čestitao 50. obljetnicu svećeništva mons. Štambuku.

Misno slavljem pjesmom su uveličali katedralni madrigalisti predvođeni Margit Cetinić.

Poslije mise don Stanko Lasić, katedralni župnik, održao je kratko predavanje misionarima o povijesti katedrale te im pokazao Moćnik katedrale u kojem se čuvaju moći svetaca.

Ovogodišnji 28. susret hrvatskih misionara i misionarki u Dubrovačkoj biskupiji traje do četvrtka, 7. srpnja. Na njemu sudjeluje pedesetak sudionika među kojima su hrvatske misionarke i misionari pristigli iz Tanzanije, Zambije, DR Konga, Perua, Haitija, Solomonskih otoka, Ekvadora, Islanda, Kosova, Albanije, Mozamika i Ugande. Službeno otvorenje susreta bit će u utorak, 5. srpnja u 9 sati u Učeničkom domu „Paola di Rosa“ na Ilijinoj glavici u Dubrovniku.

Nikša Sentić
Ured za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.