Input your search keywords and press Enter.

Blagdan sv. Marije Magdalene u trima župama Dubrovačke biskupije

U župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni obilježavanje blagdana započet će u četvrtak, 21. srpnja, u 19.30 sati procesijom od Križa spomen obilježja do crkve gdje će se otvoriti vrata milosrđa nakon čega će uslijediti misa koju će predvoditi župnik don Vilim Petrović. Na sam blagdan u petak, 22. srpnja, mise će ujutro biti u 8 i 10 sati, a glavno misno slavlje u 19.30 sati predvodit će don Ivo Zečević župnik župe sv. Obitelji Nova Mokošica.

U župi sv. Marije Magdalene u Putnikovićima na blagdan u petak, 22. srpnja, misa će biti u 11 sati. Misno slavlje predvodit će dubrovački biskup mons. Mate Uzinić koji će ujedno i krizmati četvero mladih.

U župi sv. Marije Magdalene u Banićina misa će biti u 10 sati u župnoj crkvi, a slavlje će predvoditi župnik don Jozo Sebežević.

Podsjetimo, prema izričitoj želji Svetoga Oca Franje, Zbor za bogoštovlje i sakramentalnu stegu objavio je novi dekret na svetkovinu Srca Isusova, s kojim se slavlje sv. Marije Magdalene, dosada obvezni spomendan, uzdiglo na razinu blagdana u Općem rimskom kalendaru. Datum proslave se ne mijenja – ostaje 22. srpnja –, kao što ostaju isti tekstovi za proslavu u časoslovu i misalu, osim dodatka novog predslovlja.
Kako je u popratnom pismu objasnio nadbiskup Arthur Roche, tajnik Zbora za bogoštovlje, odluka je odraz aktualnog crkvenog konteksta, koji traži dublje razmatranje dostojanstva žene, nove evangelizacije i veličine otajstva božanskoga milosrđa. U njemu također ističe da je sv. Marija Magdalena primjer „istinske i autentične navjestiteljice evanđelja“.
Neovisno o problemu tradicionalnog poistovjećivanja sv. Marije Magdalene sa ženom koja je u kući farizeja Šimuna Isusu pomazala noge te sa sestrom Lazara i Marte, sigurno je da je Marija Magdalena bila dio skupine Isusovih učenika, da ga je slijedila sve do križa te je na uskrsno jutro bila prva „svjedokinja božanskoga milosrđa“.
Ona je bila prva svjedokinja Gospodinova uskrsnuća. Nadbiskup Roche je istaknuo kontrast između dvije žene u vrtu zemaljskoga raja i u vrtu uskrsnuća. Prva je raširila smrt tamo gdje je bio život; druga je navijestila život polazeći od groba, mjesta smrti.
Sveta Marija je također bila prva „evanđelistkinja“, glasnica koja naviješta radosnu vijest Gospodinova uskrsnuća, apostolorum apostola, kako ju naziva sv. Toma Akvinski. Stoga je pravo da liturgijsko slavlje te žene ima isti stupanj kao i proslava apostola u Općem rimskom kalendaru – napomenuo je tajnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)