Input your search keywords and press Enter.

NE odvajanju majki i novorođenčadi u rodilištima

Poslano zajedničko pismo udruge Roda, Pravobraniteljice za djecu, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i Hrvatske komore primalja o odvajanju majki i novorođenčadi u rodilištima

 

Danas su udruga Roda, Pravobraniteljica za djecu, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i Hrvatska komora primalja poslale zajedničko pismo ministru zdravstva, stručnim organizacijama te svim rodilištima o praksi odvajanja majki i novorođenčadi odmah po porodu, u slučaju kada su majke pozitivne na koronavirus ili ako nije gotov nalaz PCR testa koji dokazuje da je majka negativna na koronavirus.

Od početka pandemije koronavirusa u ožujku 2020., preporuke Svjetske zdravstvene organizacije jasno ukazuju na važnost neposrednog kontakta i zajedničkog boravka majke i novorođenčeta, čak i ako je jedno od njih pozitivno na koronavirus, uz uvjet da se rodilja dobro osjeća i da je sposobna skrbiti o djetetu. Iste preporuke su objavila i relevantna europska društva u Britaniji, Francuskoj, Italiji i Njemačkoj.

Sve četiri su-potpisnice dopisa pozivaju Ministarstvo zdravstva i stručna društva da žurno pripreme smjernice kojima se rodilištima jasno ukazuje na važnost neposrednog i kontinuiranog kontakta i zajedničkog boravka majki i novorođenčadi od poroda do otpusta iz rodilišta te izdaju jasnu uputu o pridržavanju istih.

Udruga Roda: “Već smo u nekoliko navrata izvijestile Ministarstvo zdravstva i stručna društva, ali i međunarodne organizacije koje se bave ljudskim pravima, ali unatoč tome, praksa je ostala nepromijenjena. Ovim pismom želimo apelirati na sve dionike da se te prakse konačno promijene.”

Pravobraniteljica za djecu: “Neophodno je uvažiti stajališta stručnjaka o važnosti bliskog kontakta djeteta s majkom neposredno po rođenju. Stoga je u interesu djeteta omogućiti da se taj kontakt nesmetano odvija, uz sve mjere protiv širenja zaraze.”

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova: “Nacionalne smjernice iz 2020. i praksa u rodilištima u raskoraku su s recentnim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije. U ovom slučaju potrebno je postupiti jednako kao i u nizu dosadašnjih slučajeva u kojima su strukovna društva po žurnom postupku izdavala vrlo korisne i neophodne smjernice za postupanje u okolnostima pandemije bolesti COVID-19, usklađene s međunarodnom praksom.”

Hrvatska komora primalja: “U nekim rodilištima, rad se organizira na način koji onemogućava primaljama da pružaju skrb koja je i rodiljama i novorođenčadi tako neophodna, skrb jedne primalje uz jednu rodilju, i podrška u dojenju. U vrijeme krize upravo uviđamo da nedostatne investicije u obrazovanju i zapošljavanju primalja dolaze na naplatu.”

Udruga Roda
Ivana Zanze, roda@roda.hr

 

Pravobraniteljica za djecu
Helenca Pirnat Dragičević, info@dijete.hr

 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Višnja Ljubičić, ravnopravnost@prs.hr

 

Hrvatska komora primalja
Barbara Finderle, komora@komora-primalja.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)