Input your search keywords and press Enter.

14. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

Najveći domaći skup narodnih knjižničara održava se u Dubrovniku (11. – 14. 10. 2023.)

 

Narodne knjižnice – stabilnost i održivi razvoj glavna je tema ovogodišnjega najvećeg domaćeg skupa narodnih knjižničara, Savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim savjetovanjem, koje se održava od 11. do 14. listopada 2023. godine u Studentskome centru Sveučilišta u Dubrovniku.

Skup će biti svečano otvoren u srijedu 11. listopada u 17 sati u Kongresnoj dvorani Studentskoga centra Sveučilišta u Dubrovniku, a u programu će sudjelovati predstavnici Dubrovačkih knjižnica, Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, Hrvatskoga knjižničarskog društva, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Tijekom triju dana održavanja Skupa bit će održano 55 izlaganja, deset promidžbenih knjižničarskih filmova, panel rasprave o zelenim knjižnicama i dvije radionice na temu dostupnosti fondova Europske unije u suorganizaciji EBLIDA-e (Europskoga ureda knjižničarskih, informacijskih i dokumentacijskih društva i ustanova) i AMPEU-a (Agencije za mobilnost i programe EU), uz sudjelovanje međunarodnih stručnjaka iz Irske, Italije, Slovenije i Velike Britanije i knjižničara iz cijele Hrvatske na temu uloge i vrijednosti narodnih knjižnica, njihova financiranja i održivoga razvoja.

Cilj 14. savjetovanja je obuhvatiti alternativne izvore financiranja, uključujući fondove Europske unije, koji ispunjavaju ciljeve održivog razvoja te usmjeravaju razvoj knjižnica prema društveno uključivoj i digitalnoj knjižnici (ESIF 2021. – 2027.) te cjeloživotnom obrazovanju (program Erasmus+). Uz primjenu alternativnih modela financiranja knjižnica te zelenu i digitalnu tranziciju, pozornost je usmjerena na zaštitu okoliša te energetsku učinkovitost s ciljem implementiranja održivog razvoja u akcijske i strateške dokumente knjižnica.

Ovogodišnje 14. izdanje skupa organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim knjižničarskim društvom, Dubrovačkim knjižnicama i Knjižničarskim društvom Dubrovnik te partnerima – Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Ljubljani, Savezom knjižničarskih društava Slovenije, Udrugom narodnih knjižnica Grosuplje i Deskom Kreativne Europe Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Sve pojedinosti o Skupu dostupne su na mrežnoj stranici http://sznk.nsk.hr.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)