Input your search keywords and press Enter.

DEŠA i njen program za Festu

U susret Festi Sv Vlaha DEŠA – Dubrovnik priprema bogat program koji obuhvaća kulturno događanje,  gastro radionice i humanitarnu akciju.

 

Srijeda, 31.01.2018. – prostorije DEŠE
09:00 h – 12:00 h Radionica izrade mljetskih makarula
18:00 h Promocija knjige „Nitima ljubavi obnovljeno“, autorice Marija Veltruski, nakladnik DEŠA – Dubrovnik – prostorije DEŠE

Četvrtak, 01.02.2018. – prostorije DEŠE
09:00 h – 12:00 h Radionica izrade šporkih makarula i žrnovskih makaruna

Petak, 02.02.2018. – ispod arkada Palače Sponze
09:00 -16:00h Humanitarna akcija Dan ljute naranče

Svečana procesija na Festi Sv Vlaha nezmisliva je bez narodnih nošnja dubrovačkog kraja. BrojniKonavljani, Mljećani, Župljani i Primorci hrle na Stradun u narodnim nošnjama. Iz godine u godinu sveje više mladih, djece u obnovljenim nošnjama. Sve je to razlog zašto predstavljanje knjige Nitimaljubavi obnovljeno, autorice Marije Veltruski, baš u tjednu prije Sv Vlaha. Knjiga je sjećanje na dragePrimorke koje su u surovoj stvarnosti mukotrpno radile, ali i nadahnuto izrađivale, s ponosomodijevale i njegovale izvorno te očuvale identitet izvornosti Dubrovačkoga primorja da se ne izgubi ubeskraju vremena. Uspješnom suradnjom s mnogim kazivačicama prikupljen je i zapisan čitav nizvrijednih podataka, izrađeno je 5 ženskih i 2 muške nošnje te su rekonstruirane 4 vezene marame. Knjiga Nitima ljubavi obnovljeno sadrži brojne upute koje mogu poslužiti kao priručnik za izraduosnova primorskog veza i za njegovu kreativnu primjenu.

Šporki makaruli su nezaobilazan gastro užitak na Festi Sv Vlaha. Mljetski i žrnovski makarunispravljani su za raznovrsne feste, pomalo su i zaboravljeni, rijetko se rade, pa kroz gastro radioniceprojekta „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ prilika je da im vratimo staru slavu. Projekt „Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika“ unapređuje upravljanja kulturnom baštinom s ciljemdoprinosa održivom razvoju na lokalnoj i regionalnoj razini kroz valorizaciju objekata kulturne baštinete proširenje kulturno-turističkih sadržaja vezanih uz kulturnu baštinu Grada Dubrovnika. Nositeljprojekta je Grad Dubrovnik, DEŠA je partner u projektu, a financira se iz sredstava EU kroz Europskifond za regionalni razvoj.

Već devetu godinu zaredom, organiziramo humanitarnu manifestaciju „Dan ljute naranče“, koja ćese održati u petak 02. veljače 2018. ispred Sponze. Želja nam je našim „slasnim“ doprinosomuveličati Festu svetog Vlaha. U realizaciji ove humanitarne manifestacije sudjeluju brojne uglednehotelske kuće, poznati dubrovački restorani i slastičarne. Pozvali smo ih da nam pripreme praveslastičarske specijalitete – torte i kolače od nagrađivanog džema ljute naranče koje ćemo potomprodavati na Kandeloru, 2. veljače 2018., ispred Sponze, s početkom u 10 sati. Ove godine sav prikupljeni prihod namijenjen je za liječenje Katarine Nobilo – prekrasne mlade djevojke koja nažalostboluje od cerebralne paralize i ne može hodati. Nadu za hodanje daje joj Poliklinika Glavić putemterapija na robotu – Lokomatu. Katarini je određeno za početak najmanje 60 terapija, a cijena samo jedne terapije iznosi 1000 kuna. Do sada je na razne načine prikupljeno 30 000 kuna. Iskreno vjerujemo da, ukoliko se svi udružimo, možemo prikupiti značajan iznos i pomoći Katarini.

DEŠA – Dubrovnik, Regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.