Input your search keywords and press Enter.

10. Dana kršćanske kulture

Jubilarni deseti Dani kršćanske kulture u Dubrovniku bit će otvoreni u petak, 20. ožujka u 20 sati u atriju palače Sponza. Manifestaciju će otvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a nakon otvorenja bit će otvorena likovna izložba dubrovačkih slikara „300 godina crkve sv. Vlaha“. Izložbu će otvoriti akademik Luko Paljetak, a glazbom će otvorenje obogatiti Kvartet Sorkočević. Uvodničar je don Ivica Pervan, pročelnik Vijeća za kulturu i glazbu Dubrovačke biskupije.
Drugog dana manifestacije u subotu, 21. ožujka u 20 sati u Kinu Visia bit će prikazan dokumentarni film “Školske sestre franjevke u srcu Afrike,” autora Zorana Marinović i Davora Stopića.

U nedjelju, 22. ožujka u 14 sati počinje pobožnost križnog puta serpentinama Srđa poviše Dubrovnika, koja se u korizmi održava od 1998. godine na petu korizmenu nedjelju.
Istoga dana navečer u 20.30 sati u crkvi Male braće bit će izvedena “Muka po Ivanu,” Johanna Sebastiana Bacha. Nastupit će Dubrovački simfonijski orkestar i Ansambl Antiphonus iz Zagreba. Dirigent je Tomislav Fačini.

U ponedjeljak, 23. ožujka u 20 sati u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku bit će održana tribina “300 godina crkve sv. Vlaha,” na kojoj će govoriti dr. Katarina Horvat-Levaj. Moderatorica tribine je Marija Čaveliš.

“Crkvice i kapele Dubrovačkog primorja” naziv je autorske izložbe umjetničkih radova Martina Tolje koja će biti otvorena u predvorju Kina Visia u utorak, 24. ožujka u 20 sati. Uvodničar je Vjeran Martić.

Nakon otvorenja izložbe u Kinu Visia u 20.15 sati bit će prikazan dokumentarni film “Ljudsko iskustvo,” redatelja Charlesa Kinnane, a uloge igraju Jeffrey Azize, Clifford Azize, Michael Campo, Matthew Sanchez. Uvodničarka je Đive Galov.
Na programu 10. dubrovačkih Dana kršćanske kulture u srijedu, 25. ožujka u 20 sati bit će i tribina za mlade o redovničkim zajednicama prisutnim u Dubrovačkoj biskupiji, naslovljena “Što čuješ?” Moderatorica tribine je Ana Marčinko, a sudjeluju animatori Dubrovačke biskupije, redovnice i redovnici. Program će dodatno obogatiti i video uratci s. Ružice Dodig na temu posvećenog života.
Nastavlja se i suradnja sa Srpskom pravoslavnom Crkvom na Danima kršćanske kulture u Dubrovniku. Ove godine Srpsko pjevačko društvo “Sloga” iz Sarajeva održat će koncert u četvrtak, 26. ožujka u 19 sati u pravoslavnoj crkvi sv. Blagovijesti u Dubrovniku. Uvodničar je o. Stevan Kovačević, a dirigent mr. Stefan Mojsilović.

Noć crkvenih muzeja održat će se u petak, 27. ožujka. Uz stručno vođenje od 19.30 započinje obilazak muzeja i klaustra franjevačkog samostana, od 20.30 muzeja i klaustra dominikanskog samostana te u 21.30 riznice katedrale. Ulaz u navedene muzeje slobodan je za sve posjetitelje u vremenu od 19.30 do 22. 00 sata.
“U crkve pozvani” naziv je programa koji će se odvijati u subotu, 28. ožujka od 11 sati u Dubrovniku unutar gradskih zidina. Riječ je o mogućnosti obilaska dvadesetak crkvica i kapela u dubrovačkoj gradskoj jezgri. Moderator je Ivan Viđen, a crkve su otvorene za posjet do 18 sati. Mladi biskupije dežurat će u crkvicama i pružati potrebne informacije.

Istoga dana navečer u 19 sati u dubrovačkoj katedrali održat će se koncert pučkih korizmenih napjeva “Narode moj ljubljeni.” Nastupit će vokalni ansambl KUD-a Klek iz Ogulina s dirigentom dr. Joškom Ćaleta. Uvodničar je dr. don Stanko Lasić.

Tradicionalna duhovna večer Katedralnih madrigalista održat će se u nedjelju, 29. ožujka u 19 sati u dubrovačkoj katedrali. Voditeljica zbora je Margit Cetinić, a uvodničarka je Ivana Lenert.

U ponedjeljak, 30. ožujka završavaju deseti jubilarni Dani kršćanke kulture u Dubrovniku. U 20 sati u crkvi Male braće bit će održan Koncert duhovnih skladbi u izvedbi dubrovačkih klapa i crkvenih zborova na kojem će nastupiti desetak sudionika, a sve je priredio Krešimir Magdić.
Potom će, oko 21.30, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić zatvoriti manifestaciju.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije