..... |naslovnica|postavi dubrovnikportal kao početnu stranicu|spremi dubrovnikportal u favorites|
 
danas u gradu
 

Uključite se u Pretraživač privatnog smještaja
|povecaj velicinu slova | smanji velicinu slova|
Župan : "Prometna izoliranost naš je najveći problem!"Govor župana Nikole Dobroslavića na svečanoj sjednici Županijske skupštine:

„Poštovani gosp. Predsjedniče RH, Poštovani saborski zastupniče, Poštovani kolega župane, Poštovani Gradonačelniče,  Preuzvišeni Oče biskupe, Poštovani predstavnici branitelja i članovi obitelji poginulih branitelja, Poštovani uzvanici, Gospođe i gospari,


čestitam vam Dan Županije i blagdan našega nebeskog zaštitnika Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

U Županiji smo, i u razdoblju od prošle svečane sjednice, predano ostvarivali naš Program rada i odgovarali svim izazovima.  Vodili smo se nastojanjem da Županijska uprava bude ozbiljna, odgovorna i učinkovita. Učinili smo sve da ispunimo dana obećanja. Vjerujem da smo opravdali očekivanja naših sugrađana.
Pomagali smo kreditnim programima malom i srednjem poduzetništvu. Podupirali smo poljoprivredu, marikulturu, vinarske, pčelarske i maslinarske udruge. Posredovali smo putem RRA Dunee u korištenju predpristupnih fondova EU.
Izradili smo brojne strateške akte bez kojih je nemoguće pravilno i sustavno razvijati Županiju.  Strategija razvoja turizma, Strategija razvoja vinarstva, Analiza stanja i razvojne mogućnosti pčelarstva, Smjernice za integralno upravljanjem obalnim područjem, akti su koji će nam pomoći da u osmišljavanju razvoja izbjegnemo greške i stranputice.
Unaprijedili smo korištenje pomorskog dobra, dodijelili više koncesija za plaže, marine i marikulturu.
Pripremamo plinofikaciju županije.
Uspješno smo dovršili projekt ugradnje solarnih kolektora za 45 kućanstava.
Osnovali smo tim za poticanje ulaganja, sudjelovali na više investicijskih foruma. Predstavili smo novoizrađene kataloge: Poslovnih zona, turističkih zona, marina i ribogojilišta. Sa zadovoljstvom pratimo izgradnju prve vjetroelektrane u našoj županiji, kao i novog teminala u Luci Ploče.
Razvojna agencija Dunea, s našim Uredom u Briselu, osigurala je pretpostavke da u našu županiju pristignu sredstva EU fondova u visini od oko 40 milijuna kn. Pokazali smo da se znamo nositi sa standardima i zahtjevima EU. Posve smo uvjereni da se s mladim, sposobnim ljudima koje imamo ne trebamo bojati ulaska u EU 1. srpnja 2013. god.
Izgradili smo i poboljšali kroz Županijsku upravu za ceste brojne ceste u svim dijelovima Županije.
Pripremili smo brojne projekte za nove škole i dvorane. Sudjelujemo značajnim financijskim sredstvima u izgradnji bazena u Korčuli koji je pred dovršetkom.
Usko surađujemo sa visokoškolskim ustanovama u Županiji. Podupiremo programe Sveučilišta u Dubrovniku, izgradnju Studentskog doma, rad Centra za marikulturu, kao i disperziju studija po središtima Županije. Sve pripreme su završene i od jeseni kreće novi studij financijskog manadžmenta u Pločama.
Studenti Američkog koledža obavljaju praksu u našem uredu u Briselu.
Organizirali smo i unaprijedili Zavod za hitnu medicinu. S Općom bolnicom, Gradom i udrugom Blaga djela pripremili smo projekt uređenja novoga Odjela palijativne skrbi.
Održali smo i unaprijedili Program ujednačavanja standarda za umirovljenike. Time ispunjavamo još jedno dano obećanje, a to je i ispunjenje duga prema našim sugrađanima treće životne dobi.
Na međunarodnom planu Županija, uz dosadašnja partnerstva, pokreće suradnju s Pomeranskim vojvodstvom - Gdanjskom u Poljskoj i regijom Abruzzo u Italiji. Ured u Briselu potvrdio je svoju opravdanost, svojim angažmanom, svojim programima, mogućnošću obavljanja prakse i upoznavanja EU za naše mlade. Današnjim potpisom Ugovora s Karlovačkom županijom usluge Ureda koristit će i ta nama draga prijateljska županija.
Gradovima i općinama s područja županije zahvaljujem na odličnoj suradnji, a općinama Dubrovačko primorje, Blato i Konavle, te gradu Opuzenu čestitam uspješan početak korištenja sredstava programa IPARD.

Prometna izoliranost ostaje naš najveći problem. Svjedočimo, nažalost, nedovoljnom razumijevanju toga problema od strane naše Vlade. Deklaracija Županijske skupštine, jednoglasno donesena 2009. god, i s te je razine potvrdila da je jedino pravo rješenje eksteritorijalnosti Dubrovnika za nas i za cijelu Hrvatsku - Pelješki most, da je nužno dovesti AC do Dubrovnika područjem RH. Pozivamo Vladu da prihvati ova rješenja, da ne pristane na gradnju AC kroz Popovo polje, da ne daje ustupke u Luci Ploče, to gradnjom Pelješkog mosta postaje posve nepotrebno. 

Zaustavljeni smo također, odlukama Ministarstva zaštite okoliša, u realizaciji Centra za gospodarenje otpadom. Nadamo se da će Ministarstvo ili donijeti neko spasonosno rješenje ili pustiti Županiju da nastavi s poslom i izgradi Centar prema Prostornom planu i Planu gospodarenja otpadom, jer nam se inače lako može dogoditi ekološka katastrofa.

U prosincu smo obilježili 20. obljetnicu junačke obrane Grada. U organizaciji proslave Županija je dala značajan doprinos. Dostojanstveno postrojavanje branitelja podsjetilo nas je na te teške, ali slavne dane, na zlo agresije, na junaštvo u obrani, na žrtve koje nikad nećemo zaboraviti. To bi trebali imati na umu svi kad sudjeluju u razgovorima o Dubrovniku i njegovoj odsječenosti od ostatka Hrvatske.

Ova županija mora ostati samostalna regija, na ponos Hrvatske i čvrsto spojena s maticom zemljom.

Čestitam još jednom svim sugrađanima Dan županije i blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Čestitam ovogodišnjim laureatima na dobivenim priznanjima.

Neka nam cvjeta naša najljepša, Dubrovačko-neretvanska županija, i neka je prati zaštita Sv. Leopolda Bodgana Mandića i Sv. Vlaha.“

edubrovnik.orgNema komentara

|povratak| novosti |pošalji stranicu|izlistaj stranicu| komentiraj |

 

 

 


 

Zadnje novosti

nagradna igra

Uključite se u Pretraživač privatnog smještaja
Sva prava pridržana | © dubrovnikportal 2000. - 2006. | Suradnja | Pišite nam | Uvjeti korištenja | Impressum | laus cc | dubrovnikportal - staro izdanje | Vijesti RSS
Zadnja izmjena: 22.12.2014 u 14:41