..... |naslovnica|postavi dubrovnikportal kao početnu stranicu|spremi dubrovnikportal u favorites|
 
danas u gradu
 

Uključite se u Pretraživač privatnog smještaja
|povecaj velicinu slova | smanji velicinu slova|
MATO CELESTIN MEDOVIĆ u UGDISPOD KORAĆA - dječje likovne radionice

/uz izložbu MATO CELESTIN MEDOVIĆ – retrospektiva /
OTVORENJE IZLOŽBE: 13. travnja  2012. u 17 sati 

Sudjeluju: Osnovna škola Marin Držić, Dubrovnik; Osnovna škola Lapad, Dubrovnik; Osnovna škola Cavtat, Cavtat: Dječji vrtić Izviđač, Dubrovnik
Voditeljica i autorica koncepcije: Katarina Ivanišin Kardum (Prirodoslovni muzej Dubrovnik)
Suradnice: Katija Dolina (Sveučilište u Dubrovniku, Botanički vrtu na Lokrumu), Petra Golušić, Rozana Vojvoda (Umjetnička galerija Dubrovnik)
Autor foto i video dokumentacije: Umjetnička galerija Dubrovnik
Tehnička pomoć: Željko Sušić (Umjetnička galerija Dubrovnik)

Izložba se može pogledati na drugom katu Umjetničke galerije Dubrovnik do 15. travnja 2012.

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik tijekom mjeseca ožujka 2012. godine održavale su se dječje likovne radionice koje su bile realizirane uz izložbu Mato Celestin Medović - retrospektiva (1.III. - 15.IV.2012.). Voditeljica i autorica koncepcije je Katarina Ivanišin Kardum, muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a sudjelovalo je oko 160 učenica i učenika osnovnih škola Dubrovačko - neretvanske županije i 30 djece predškolskog uzrasta. Izložba Ispod koraća - dječje likovne radionice predstavit će djela nastala tijekom radionica, a uz njih će se biti izložena foto i video dokumentacija samog procesa rada. 
Radionice su zamišljene kao refleksija posjeta izložbi Mato Celestin Medović – retrospektiva.
Djeca su pogledala izložbu uz pratnju svojih učiteljica i učitelja, te su imala stručno galerijsko vodstvo kroz postav koje je sadržavalo poseban naglasak na Medovićevom pejzažnom slikarstvu što je bilo bitno za temu radionica. Potom je na velikoj galerijskoj terasi Katarina Ivanišin Kardum demonstrirala tehniku slikanja otiskom biljaka na papiru, nakon čega su djeca samostalno radili brutalnom metodom poetične likovne zapise. Sve korištene biljke u dječjem slikanju su dio Mediteranske flore i donošene su za svaku radionicu zasebno – svježe ubrane. Djeca su ih prethodno pronalazila i razaznavala u djelima krajobraza Mata Celestina Medovića. Mr. sc. Katija Dolina, stručna suradnica u Botaničkom vrtu na Lokrumu Sveučilišta u Dubrovniku, također je sudjelovala u radionicama održavši predavanja o flori koju Medović slika, kao i o svim onim ostalim biljkama našeg podneblja s kojima su mladi kreatori stvarali svoja djela.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

MATO CELESTIN MEDOVIĆ - retrospektiva
Izložbu posjetitelji imaju prilike vidjeti do 15. travnja 2012.

Autor izložbe je odličan poznavatelj Medovićeva opusa, povjesničar umjetnosti Igor Zidić. Izložba je ostvarena u suradnji s Galerijom Klovićevi dvori iz Zagreba i otvorena je u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik 1. ožujka 2012. godine.  
Riječ je o dosad najvećoj izložbi ovog, uz Vlaha Bukovca najznačajnijeg dubrovačkog slikara na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, pionira moderne hrvatske umjetnosti. Izložba je prenesena iz Galerije Klovićevi dvori u Zagrebu i premda je iz objektivnih razloga broj izložaka ponešto reduciran, dubrovačka publika ima priliku razgledati više od 170 Medovićevih djela iz svih faza stvaralaštva. Tako je uz rane crteže, portrete iz različitih razdoblja, slike religiozne tematike, moguće vidjeti i njegove mrtve prirode te brojne, za slikara amblematske, pejzaže pelješkog i dubrovačkog kraja.
Od njegovih povijesnih djela izložen je i glasoviti, višestruko u inozemstvu izlagan i nagrađivan Bakanal iz 1893. Uz djela posuđena iz brojnih privatnih i muzejsko-galerijskih zbirki iz Hrvatske i inozemstva pridruženi su i vrijedni eksponati iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik.
Izložbu prati bogato ilustriran katalog/knjiga s opsežnim tekstom autora izložbe Igora Zidića.
Mato Celestin Medović (1857. - 1920.)
Mato Celestin Medović, zajedno s dvije godine starijim Vlahom Bukovcem, utemeljitelj je hrvatskog modernog slikarstva i jedan od najvrijednijih njegovih predstavnika.
Rođen je 17. studenog 1857. u mjestu Kuni, na poluotoku Pelješcu. Nakon godine dana školovanja u franjevačkom samostanu Gospe od Loreta (Delorita) na Pelješcu, 1868. odlazi u samostan Male Braće u Dubrovniku, gdje se priprema za redovnički poziv. Tamo počinje raditi crteže i slikati u ulju, a 1880. godine odlazi na studij slikarstva u Italiju. Prima privatne poduke u Rimu od 1880. do 1882. (Lodovik Seitz, Francesco Grandi), a zatim u periodu od 1883. do 1884. u Firenci (Antonio Ciseri). Godine 1886. vraća se u Dubrovnik. Uviđajući nedostatke svog nepotpunog školovanja, 1886. godine odlazi na Akademiju likovnih umjetnosti u München (profesori: Gabriel Hackl, Ludwig Löfftz, Aleksandar Wagner). Tri posljednje godine provedene u klasi prof. Wagnera ostavile su najdublji trag u njegovu münchenskom školovanju, u duhu dekorativnih historijskih kompozicija Karla Pilotyja. Od 1893. do 1894. godine boravi u Dubrovniku i Kuni na Pelješcu te napušta franjevački red. Nakon Münchena umjetnikova koncepcija izvedbe sakralnih slika bitno se izmijenila; odbačeni su detalji ambijenta, a slikama dominiraju monumentalni likovi svetaca. U periodu od 1895. do 1907. boravi u Zagrebu, gdje pod utjecajem plenerizma i bogatog kolorita Vlaha Bukovca mijenja duktus i intenzivira boje. Prvi je od modernih hrvatskih slikara emancipirao mrtvu prirodu kao samostalni motiv, jednako kao i pejzaž koji slika uglavnom na Pelješcu, u pleneru, sve svjetlijom skalom čistih boja. Taj novi likovni izraz prenosi se i na historijske kompozicije, slike s religioznom tematikom i na portrete.  Godine 1908., po povratku u rodnu Kunu, počinje novo razdoblje u slikarstvu Celestina Medovića, koje - s kraćim prekidom od 1912. do 1914. godine, kada umjetnik boravi u Beču - čini "pelješku fazu". U tom razdoblju slika gotovo isključivo pejzaže koji obiluju jarkim južnjačkim svjetlom i intenzivnim bojama. Upravo tim djelima dao je najveći doprinos hrvatskom slikarstvu. Mato Celestin Medović umro je 20. siječnja 1920. godine u Sarajevu.

UGDNema komentara

|povratak| novosti |pošalji stranicu|izlistaj stranicu| komentiraj |

 

 

 

Fotogalerija

 

 

Zadnje novosti

nagradna igra

Uključite se u Pretraživač privatnog smještaja
Sva prava pridržana | © dubrovnikportal 2000. - 2006. | Suradnja | Pišite nam | Uvjeti korištenja | Impressum | laus cc | dubrovnikportal - staro izdanje | Vijesti RSS
Zadnja izmjena: 22.12.2014 u 08:00