Input your search keywords and press Enter.

Zašto kucamo u drvo za sreću?

Nekim ljudima je dovoljno da kad kroz priču čuju samo naznaku da bi nešto moglo poći naopako, počnu kucati u bilo kakvu drvenu površinu. A s nekim varijacijama u praksi, taj se običaj pojavljuje širom svijeta. Kucanje u drvo (ili ‘dodirivanje drva’, kako kažu u Velikoj Britaniji i Australiji) jedno je od najraširenijih praznovjerja.
Ali zašto je taj običaj postao način za osigurati nečiju dobru sreću?

Kao i kod svakog ‘dobrog praznovjerja’ točno podrijetlo običaja kucanja u drvo izgubilo se u vremenu – ali postoji nekoliko uvriježenih teorija.

Prema starom poganskom vjerovanju, duhovi i bogovi žive u šumama, stoga je u potpunosti imalo smisla kucati na stabla ako si htio dozvat njihovu zaštitu.
Prema predaji, prvo kucanje zazivalo je njihovu pažnju, a drugo izražavalo zahvalu. Na ovaj način sve je bilo ‘pokriveno’ i to na ‘ljubazan’ način.
Priča ide dalje i kaže kako su kršćani preuzeli ovaj običaj od poganskih naroda i prilagodili ga sebi – sad je kucanje bliže Isusu a dalje šumskim vilama: i samo dodirivanje bilo koje drvene površine, prema vjerovanju, jednako je dodirivanju drva križa i time se zaziva Božja zaštita. Neki kršćani čak nose komadić drva uza se radi zaštite.

U doba španjolske inkvizicije među Židovima je dodirivanje drva također bilo od iznimne važnosti: mnogi Židovi skrivali su se od inkvizitora u drvenim sinagogama i bilo je potrebno posebno kucanje kao znak raspoznavanja da im se otvore vrata. Ubrzo je to kucanje u drvo postala asocijacija za sigurnost i preživljavanje – tako je ta praksa nadživjela doba inkvizicije.

Širom planete i u raznim vremenima, kucanje u drvo uvijek je podrazumijevalo prizivanje više sile radi zaštite.

I svi ovi potencijalni izvori zapravo su prilično konzistentni s obzirom na to kako danas vidimo ‘kucanje u drvo’: možda nećemo ići udariti svaku policu za knjige koju vidimo samo zato što želimo sreću – većinom se ‘bavimo drvom’ kad smo zabrinuti da smo možda ‘prizvali’ neke negativnosti s nečim što smo rekli ili učinili.

Sada…. ako ćete nas ispričati, moramo pronaći komadić drveta za u špag….

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *