Input your search keywords and press Enter.

Zajedno slavimo Uskrs !

Katolici diljem svijeta slave 12. travnja Uskrs. Zajedno s katolicima i naravno armenokatolicima u isti dan Uskrs slavi i Armenska Apostolska Crkva. Armenci nazivaju Uskrs – Zatik (Surb Zatik – Sveti Uskrs). Riječ Zatik proizlazi od armenskoga glagola “azatutjun, azarvel” – “sloboda; oslobađati se” i znači spas, izbavljenje od patnje, zla i smrti.Armenci na blagdan Uskrsa jedan drugomu kažu: “Krist je uskrsnuo od mrtvih !” – “Blagoslovljeno Krstovo uskrsnuće!”.

Na uskrsnom će se stolu u Armenaca tradicijski naći ponajprije riba, te pilav sa suhim grožđem, šljivama, marelicama, kolač od mahunarka. Peku pšenične pogače, kuhaju juhu od povrća ili mahunarka, koristeći leću, zelenu papriku, luk i češnjak.

Uživajte u ovim vremenima, kakva god bila! Uskrs je svijetli blagdan vjere, ljubavi, ufanja i nade u bolji život. Od srca svim vama želim sretan, blagoslovljen i zdrav Uskrs!

*
Ovaj korona virus i s njim u svezi stvorena kriza, možda je modernomu čovjeku Božji znak upozorenja – hodaš u krivom smjeru, na zemlji nisi zbog toga da imaš i jedeš, gomilaš materijalna bogastva, negoli da skromno živiš, radiš, stvaraš po mogućnosti ljudska djela uz molitvu.

Artur Bagdasarov

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *