Input your search keywords and press Enter.

Pokrenuta europska građanska inicijativa za zabranu oglašavanja fosilnih goriva u Europi!

Greenpeace blokirao Shellovu rafineriju u Rotterdamu i pokrenuo europsku   građansku inicijativu za zabranu oglašavanja fosilnih goriva u Europi!

Rotterdam, 4. listopada 2021. – Greenpeace u Nizozemskoj okupio je više od 80 aktivista iz čak 12 država, među njima i Hrvatske, kako bi blokirao ulaz u Shellovu rafineriju i ukazao na prljavu promidžbu kojom fosilna industrija štiti svoju klimatski štetnu praksu. Ovaj mirni prosvjed dolazi nakon što je više od 20 organizacija danas pokrenulo peticiju europske građanske inicijative (ECI), tražeći novi zakon koji zabranjuje oglašavanje fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima u Europskoj uniji.

“Okupili smo se danas kako bismo razotkrili pripadnike industrije fosilnih goriva i suočili ih s njihovom propagandom. Oni je koriste za pranje imidža, zavaravanje građana i  nerješavanje klimatske krize. Slike u njihovim reklamama ne izgledaju kao stvarnost kojom smo okruženi. Ovom europskom građanskom inicijativom možemo kreirati zakon i oduzeti megafon nekim od svjetskih tvrtki koje najviše zagađuju okolinu”, izjavila je Silvia Pastorelli, aktivistica i glavna organizatorica ove inicijative. Ako ECI dosegne milijun ovjerenih potpisa u jednoj godini, Europska komisija dužna je odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon. Više o ECI-ju i kako potpisati peticiju možete pronaći OVDJE.

Kajaktivistima koji su sudjelovali pridružila se i Jennifer Morgan, izvršna direktorica Greenpeacea International. “Manje je od mjesec do Konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama, a Europa bruji o tome kako povećati proizvodnju fosilnog plina. To bi uzrokovalo još veće emisije stakleničkih plinova, a mi se moramo riješiti ovisnosti o fosilnom plinu. Energetsku krizu koja je pogodila Europu uzrokovao je plinsko-naftni lobi na račun potrošača i planeta. Taktike ometanja i odgađanja klimatske akcije drže Europu zarobljenom i ovisnom o fosilnim gorivima, sprečavajući prijeko potrebnu zelenu i pravednu tranziciju. Vrijeme je da stanemo na kraj propagandi, zagađenju, stavljanju profita ispred ljudi i planeta.

G R E E N P E A C E
Perica Štefan
Voditelj komunikacija
Greenpeace CEE – Greenpeace Hrvatska

More than 80 Greenpeace Netherlands activists from 12 EU countries are using fossil fuel ads from all over Europe to block the entrance to Shell’s oil refinery. The peaceful protest comes as over 20 organizations launched a European Citizens’ Initiative (ECI) petition today, calling for a new law that bans fossil fuel advertising and sponsorship in the European Union.
Actievoerders uit heel Europa blokkeren samen met Greenpeace Nederland de toegang tot de Tweede Petroleumhaven in Pernis. De vreedzame actie markeert de start van een Europees burgerinitiatief (EBI) waarin wordt opgeroepen tot een wet die reclame voor fossiele brandstoffen in de EU verbiedt.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *