Input your search keywords and press Enter.

OD PJEVAČA DO LOVCA NA TALENTE

VLAHO ARBULIĆ GOVORI O SVOJOJ NAJVEĆOJ LJUBAVI I USPJEHU

Dubrovački glazbenik sa zagrebačkom adresom dokazao se kao tekstopisac, skladatelj i producent , a Marko i Tia s njegovim su pjesmama nastupili na ovogodišnjoj Dori.

Rađa li se u glazbenom studiju u Masarykovoj ulici u strogom središtu grada zagrebački odgovor na splitskog glazbenog maga Tončija Huljića? To pitanje postavili su si mnogi kad su shvatili da pjesme Moli za nas i Voli me do neba s kojima su mladi izvođači Marko Bošnjak i Tia Miljanović nastupili na Dori kao tekstopisac, skladatelj, producent i aranžer potpisuje Vlaho Arbulić. Dubrovčanin sa zagrebačkom adresom, po struci magistar elektrotehnike s diplomom zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva i sam je pjevač, u studenom prošle godine predstavio je svoju pjesmu Flowerpot koju je izveo u duetu s pjevačicom Zsom Zsom, a još više je odjeknuo podatak da su čak dva izvođača na nacionalnom natjecanjem za pjesmu Eurovizije u cijelosti njegov projekt.

“Odlično sam se proveo u Opatiji, bilo je to intenzivno i super iskustvo, s jako mnogo posla oko dvoje izvođača koji su pritom bili debitanti na Dori, baš kao i ja. Odradili smo super posao, dali sve od sebe i ništa ne mogu zamjeriti ni sebi ni drugima u kontekstu pjesama, izvedbi, scene, animacija, kostima, predstavljanja…”, priča Vlaho Arbulić koji je prezadovoljan i rezultatom. Marko je na kraju završio drugi, a Tia je bila jedanaesta od četrnaest izvođača, no iskustvo Dore za njih je, baš kao i za njega samog – neprocjenjivo.

“Djeca su dala sve od sebe i za mene je bilo ispunjavajuće gledati ih na velikoj pozornici, baš kao i mnogim gledateljima sudeći po brojnim reakcijama”, nastavlja Vlaho koji je svoje pulene otkrio slučajno.

Tia mu je nešto lajkala na Instagramu, pa ga je zaintrigiralo tko je ona, a na prvi sastanak u njegov studio stigla je s mamom. Do Marka ga je pak doveo prijateljičin video koji je on lajkao, pa mu se Marko javio i to je bilo – to.

“To je ultimativni dokaz da društvene mreže imaju i pozitivnu ulogu”, smije se Arbulić koji je pjesme skrojio po mjeri i duši izvođača.

“Pjesma Moli za nas nastala je baš za Marka, koji je osjetljiva duša, a isprepliće njegovu osobnu borbu i bol s općeljudskim problemima današnjice. Voli me do neba je, pak, intrigantna priča o ljubavnom trokutu ispričana kroz oči ljubavnice, na istodobno okrutan, ali i nevin način, a savršeno odgovara Tijinom glasu i pojavi”, nastavlja Arbulić.

Dodaje da se njegovi izvođači međusobno razlikuju poput neba i zemlje: Marko je teški emotivac koji sve svoje osjećaje proživljava duboko, što mu je veliki plus u izvedbi jer svojom proživljenom patnjom dira srca ljudi što se vidjelo i u Opatiji, dok je Tia mnogo racionalnija i zrelija, pa je nastup na Dori shvatila kao sjajan početak i pozornicu na kojoj se prvi put predstavlja široj publici.

“Siguran sam da će oboje, svaki na svoj način, doći do svega što im je u glazbi suđeno, a ja sam tu da im pomognem”, priča Vlaho i dodaje kako mu je glazba najveća strast, ali i najdragocjeniji način komunikacije sa samim sobom.

“Glazba je kreativna djelatnost, mnogo je faktora, pa i krajnje nepredvidivih koji utječu na konačni proizvod, pa si treba uzeti vremena da se stvari slegnu i poslože”, govori Arbulić.

Bez obzira na takav ritam glazba mu je primarni i najvažniji interes. U osnovnoj glazbenoj školi naučio je svirati gitaru, u srednjoj i klavir, pa se u nuždi može snaći sa svim instrumentima. Usprkos desetogodišnjem glazbenom drilu, ponajprije zahvaljujući svom učitelju gitare koji mu je dao prostora, sačuvao je svoj talent za igru i kreativnost što smatra ključnim za posao.

Premda sam pjeva isključivo na engleskom, za druge piše i na hrvatskom, a u produkcijskom smislu grabi široko – od trapa i rapa do popa i R&B-ja…

“Nije mi problem prilagoditi se formatu, ali moram vjerovati u projekt”, kaže Arbulić u čijem studiju se trenutačno finišira album Hilsona Mandelje.

Studio je prije dvije godine pokrenuo s prijateljem Mihovilom Šoštarićem, a u njemu se rađaju i debitantski albumi Marka Bošnjaka i Tije Miljanović.

“Stvarno vjerujem u njih, oboje imaju ono nešto, rođene su zvijezde i dajem im se sto posto”, govori Arbulić, koji u slobodno vrijeme najradije sluša američki country, blues i R&B.

Njegov omiljeni izvođač je američki kantautor John Mayer, koji ga nadahnjuje kao autor, izvođač, ali i čovjek.

“Njegovi koncerti za mene su transcendentalno iskustvo, način na koji on živi reflektira se u njegovoj glazbi. Za mene je taj čovjek svjetionik i uzor: došao je do ruba i nije pao, nego se resetirao u tišini i otada stalno raste, kao osoba i kao glazbenik”, kaže Arbulić. Prema njegovim riječima John Mayer se kroz svoju glazbu apsolutno ogoljuje i beskompromisno govori istinu, a taj moto potpisuje i dubrovački glazbenik sa zagrebačkom adresom.

 

Piše: Kruno Petrinović
www.gloria.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.