Input your search keywords and press Enter.

Naše tijelo iz sata u sat

Po učenju drevnih Kineza, protok vremena, odnosno smjenjivanja dana i noći, Janga i Jina, utječe na biološke procese. Po njima, svaki naš organ u različito vrijeme ponaša se drukčije.

Pa krenimo od prvog sata novog dana:

 1. sat – Oni koji su budni približavaju se apsolutnom minimumu radnih sposobnosti. Učestale su pogreške izazvane ljudskim faktorom. Poslije ponoći tako drastično opada pažnja da i najbolji radnici čine vrlo glupe pogreške.
 2. sat – U to vrijeme događa se najveći broj prometnih nezgoda. Vozači sporije zapažaju i reagiraju.
 3. sat – Između 2.-3. sata čovjek je sposoban samo za spavanje. Depresivne su osobe u to vrijeme budne (nailaze im mračne misli, raspoloženje im je vrlo loše – najveći broj samoubojstava događa se u to vrijeme).
 4. sat – U organizmu dolazi do pomaka energije (baterije su napunjene tijekom noći). Povećan je rizik od infarkta miokarda i astmatičari imaju izražene smetnje. Većina smrtnih presuda izvršava se u to vrijeme. Mnogo djece rađa se baš oko 4 sata ujutro.
 5. sat – Proizvodnja testosterona maksimalna je. Kora nadbubrežne žlijezde proizvodi kortizon u koncentraciji šest puta većoj od normale.
 6. sat – Povišena koncentracija kortizona djeluje na tijelo kao budilica, potiče se metabolizam. Sada je pravo vrijeme za buđenje.
 7. sat – Prijelaz iz svijeta snova u realnost.
 8. sat – Najpovoljnije vrijeme za ljubav jer je organizam pun hormona, ali većina ljudi je na radnome mjestu i još uvijek nije spremna za novi radni dan. Reumatičari u to vrijeme intenzivno osjećaju svoje tegobe.
 9. sat – Najbolje vrijeme za parenteralnu terapiju jer se u to vrijeme događa najmanje popratnih pojava, kao što su groznica i otok. U to vrijeme stanice su otporne i na rendgensko zračenje, pa bi kemoterapiju i radioterapiju trebalo odgađati za kasnije sate, kada je učinkovitost veća do šest puta.
 10. sat – Tjelesna temperatura i radna sposobnost dosežu maksimum. Kratkotrajno “namjensko” pamćenje vrlo dobro funkcionira.
 11. sat Duhovne sposobnosti dostižu maksimum. Izražena je sposobnost ekstremno brzog računanja. Sposobnost učenja najveća je od 9 do 12 h i od 16.30 do 18 sati.
 12. sat – Količina izlučene želučane kiseline raste i javlja se potreba za odmorom.
 13. sat – Radna sposobnost opada za 20 posto. Svi organi “drijemaju”, samo žučni aparat radi.
 14. sat – Krvni pritisak i razina hormona u krvi opadaju. Osjećaj umora javlja se ravnomjerno, svaka 4 sata (u 10, 14 i u 18). Za svladavanje umora preporuča se drijemanje 10-15 minuta (vozačima je malo sna potrebnije od šalice kave). Sportašima je potreban odmor jer su u to vrijeme ozljede najčešće. U to vrijeme naš organizam je najmanje osjetljiv na bol (to je vrijeme za stomatološke i kirurške intervencije). Lokalna anestezija tada djeluje 30 minuta, navečer 19 minuta, a prije podne samo 12 minuta.
 15. sat – U organizmu se budi nov radni elan i približavamo se novom maksimumu radnih sposobnosti, koji je niži od prvoga, prijepodnevnoga.
 16. sat – Krvni pritisak i krvotok optimalni su. Najbolji sportski rezultati postižu se u to vrijeme (to je najbolje vrijeme za trening sportaša). Lijekovi protiv stvaranja suviška želučane kiseline djeluju optimalno.
 17. sat – To je vrijeme popodnevnog maksimuma. Osjeća se porast vitalne snage, volumena srca i potrošnje kisika. Kosa i nokti u to vrijeme najviše rastu, a bubrezi rade punim kapacitetom.
 18. sat – Vrijeme introverzije u tjelesnom i psihičkom smislu. Čovjek se povlači u sebe, čezne za razgovorom, obitelji, društvom, određenom pasivnošću. To je najpogodnije vrijeme za večeru jer je gušterača aktivna i spremna za hranu, a jetra se prema alkoholu ponašaju prilično “tolerantno”.
 19. sat – Snizuje se krvni pritisak i usporuje puls. Preparati koji djeluju na središnji živčani sustav imaju najveći učinak.
 20. sat – U to vrijeme obično se sjedi ispred TV ekrana i događaju se dvije promjene u organizmu: količina masti u jetri smanjuje se i venozna krv jače struji prema srcu. Tko pati od astme ili alergije, tada treba uzimati svoje lijekove, a antibiotici od 20 do 4 h imaju najveći učinak.
 21. sat – Probavni organi počinju noćno mirovanje. Pogrešno je okupljanje oko stola punog hrane jer će probavni sustav primiti hranu, a probavljat će je tek idućeg jutra, što znači da će nekoliko sati biti pod opterećenjem.
 22. sat – U to vrijeme radna sposobnost osjetno opada, povećava se broj leukocita u krvi (organizam sam sebe liječi), a lijekovi koji imaju za nuspojavu smanjenje broja leukocita, ako se uzmu u to vrijeme, mogu drastično povećati opasnost od infekcije. Poslije 22 sata pušači ne bi trebali popušiti ni jednu cigaretu do jutra jer se u to vrijeme nikotin mnogo teže razgrađuje u organizmu.
 23. sat – Metabolizam, krvni pritisak, puls i tjelesna temperatura na minimumu su.
 24. sat – Strah od osamljenosti i smrti pojačava se. Naša koža noću se brzo obnavlja.
  Preneseno iz Narodnog zdravstvenog lista

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *