Input your search keywords and press Enter.

Hrvati su imali bogatu uskrsnu trpezu

Prema provedenom anketnom istraživanju, nešto manje od polovine građana planira štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs (48,1%), što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je štednju planiralo njih 62,3%

Dugački redovi ispred dućana koje vidimo u ovom Velikom tjednu najbolje prikazuju stanje duha domaćih potrošača koji ne žele dopustiti da im pandemija koronavirusa naruši proslavu blagdana Uskrsa u krugu njihovih obitelji.

Misnih slavlja i drugih masovnih obilježavanja ovog velikog blagdana neće biti pa ćemo se svi u još većoj mjeri okrenuti svojim obiteljima i proslaviti Uskrs uz tradicionalne domaće specijalitete.

Istraživanje koje smo s agencijom Hendal proveli tijekom veljače (znači prije početka svih mjera koje su snažno utjecale na naš svakodnevni život pa time i na potrošačko ponašanje), prikazuje stavove i planiranu potrošnju hrvatskih građana za ovogodišnji blagdan Uskrsa.

S obzirom na to da smo svi u izolaciji lako je moguće da će se i oni koji to nisu planirali ipak odlučiti na pripremanje uskrsnih delicija u vlastitoj kuhinji pa bi brojke koje slijede mogle biti i nešto veće da se istraživanje provodi u trenutnim uvjetima.

U veljači je pak više od tri četvrtine hrvatskih građana izjavilo da planira napraviti tradicionalni uskrsni doručak ili ručak (76,3%).

Pritom namirnice za Uskrsne blagdane građani u najvećem broju namjeravaju kupiti u hipermarketima i velikim trgovačkim centrima (66,4%).

Slijede građani koji neće kupovati, nego imaju domaće namirnice, iz vlastite proizvodnje (14,9%), dok će ostatak građana namirnice kupiti na tržnici (9,4%) ili u malim prodavaonicama i supermarketima (8,9%).

Proizvodi koji će se najčešće naći na uskrsnom stolu su kuhana jaja (97,1%), mladi luk (90,9%), kuhana šunka (87,9%) te hren (65,7%). Polovica građana na svom će uskrsnom stolu imati rotkvice (52,4%), a oko trećine njih poslužit će pincu ili sirnicu (33,3%) i orehnjaču (30,9%).

Približno podjednak broj građana na trpezi će servirati puricu s mlincima (25%), pečenu svinjetinu (23,9%) te pečenu janjetinu (23,4%), dok će nešto manji broj njih pripremiti šunku u kruhu (20,9%), pogaču (18,7%) i sarmu (15,5%).

Nešto manje od polovine građana planira štedjeti pri kupovini namirnica za ovogodišnji Uskrs (48,1%), što predstavlja smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je štednju planiralo njih 62,3%.

Planirana potrošnja je također nešto viša od prošlogodišnje – najviše građana na uskrsne namirnice planira potrošiti između 300 i 400 kn (22%) i između 400 i 500 kn (17,6%). Slijede oni koji će potrošiti između 200 i 300 kn (15,7%) i između 500 i 600 kn (15,2%).

Manje je onih koji će na kupovinu za Uskrs potrošiti između 100 i 200 kn (9,7%) te između 600 i 1.000 kn (7,1%). Najmanje građana za Uskrs će potrošiti iznad 1.000 kn (2,6%), dok 9,6% njih još uvijek ne zna koliko će točno potrošiti.

Istraživanje su tijekom veljače 2020. godine proveli Ja TRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

U sklopu istraživanja provedena je stratifikacija po šest regija i četiri veličine naselja uz slučajan odabir kućanstva i ispitanika unutar pojedinog kućanstva pri čemu je uzorak stanovništva uravnotežen prema spolu, dobi i obrazovnom statusu ispitanika.

Goran Pavlović, Glavni urednik
goran@jatrgovac.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *