Input your search keywords and press Enter.

200. obljetnica najpoznatije božićne pjesme “Stille nacht”

Austrija ove godine u velikom stilu slavi veliki jubilej

24. prosinca 1818. godine, Joseph Mohr i Franz Xaver Gruber po prvi puta izveli su pjesmu “Stille nacht” u Oberndorfu kod Salzburga. Pjesmu je napisao Joseph Mohr, mladi pastor iz Salzburga, a autor glazbe je učitelj i orguljaš Franz Xaver Gruber iz Gornje Austrije. Dvjesto godina kasnije pjesmu pjeva oko dvije milijarde ljudi na više od 300 jezika i dijalekata širom svijeta. 

“Stille nacht” je proglašena kao UNESCO-ova nematerijalna kulturna baština i svjetska pjesma mira, međunarodna kulturna baština i glazbena baština. Velika obljetnica slavi se ove godine u velikom stilu na 13 lokacija u Salzburgu, Tirolu i Gornjoj Austriji. Gosti iz cijelog svijeta mogu uživati u istinskom, autentičnom doživljaju blagdana na tragovima pjesme “Stille nacht”.
Mnogi ne znaju da se izvori pjesme mogu naći u okolici Salzburga, da je Franz Xaver Gruber rođen i odrastao u Gornjoj Austriji te da se pjesma proširila preko Tirola.

Porijeklo i širenje pjesme

Josip Mohr, rođen u Salzburgu, 1816. godine napisao je dirljive stihove pjesme “Stille nacht” kao mladi pomoćnik svećenika u Mariapfarru. Dvije godine kasnije, upoznao je učitelja Franza Xavera Grubera u Oberndorfu kod Salzburga te mu je predao tekst pjesme sa zahtjevom da sklada melodiju. Obojica su po prvi puta izveli pjesmu u crkvi Sv. Nikole u Oberndorfu. Pjesmu su izveli na gitari, s obzirom da prema legendi orgulje nisu bile u funkciji jer su ih načeli miševi.

Samo nekoliko godina kasnije, pjesma je stigla do Tirola, preko graditelja orgulja u dolini Zillertal, Carla Maurachera. Glazbeno talentirane farmerske obitelji putovale su diljem Europe i nastupale pred publikom. Braća Strasser i pjevači Rainer iz Zillertala osobito su zaslužni za širenje pjesme diljem Europe, Amerike i Rusije.

Mnoge od 13 lokacija u Austriji koje su na neki način povezane s pjesmom “Stille nacht” već neko vrijeme obilježavaju jubilej u muzejima, izložbama ili memorijalnim pločama i kapelama. Ove godine kada se slavi velika godišnjica, ovi se napori intenziviraju kako bi još više oživjeli pjesmu.

Putovanje stazama pjesme “Stille nacht” obećava uzbudljive uvide u povijesnu pozadinu, povijest crkve, glazbu i povijest umjetnosti, arhitekturu i regionalnu karakteristike. Također, jamči jedinstveno iskustvo za sve one koji vole ovu pjesmu.

U nastavku donosimo najvažnije lokacije vezane uz pjesmu “Stille nacht” u 3 austrijske savezne države koje preporučamo za posjetiti:

Salzburger Land:

 • Grad Salzburg: rodno mjesto Josepha Mohra, katedrala u Salzburgu s krstionicom Josepha Mohra, vođene “Stille nacht” ture
 • Arnsdorf: kuća Franaz Xavera Grubera, “Stille nacht” muzej te ujedno najstarija školska zgrada u Austriji, hodočasnička crkva
 • Oberndorf: mjesto prve izvedbe pjesme, “Stille nacht” muzej, “Stille nacht” kapela
 • Hallein: posljednje prebivalište i grob Franza Xavera Grubera, “Stille nacht” muzej, obnovljene orgulje
 • Mariapfarr: prvo mjesto zaposlenja Josepha Mohra, novi “Stille nacht” muzej, hodočasnička crkva i bazilika
 • Hintersee: prva samostalna župa Josepha Mohra, “Stille nacht” muzej, memorijalna kapelica Josepha Mohra, spomenik Josephu Mohru
 • Wagrain: grob Josepha Mohra, novi “Stille nacht” muzej

Gornja Austrija:

 • Hochburg-Ach: rodno mjesto Franza Xavera Grubera, muzej, staza mira
 • Ried im Innkreis: mjesto obrazovanja Franza Xavera Grubera
 • Steyr: najstariji očuvani ispis pjesme

Tirol:

 • Fügen: dom Carla Maurachera i obitelj Rainer, muzej lokalne baštine s najvećom svjetskom zbirkom zapisa
 • Hippach: dom braće i sestara Strasser, muzej lokalne baštine
 • Regija Achensee: dom pjevačica Ludwiga Rainera, izložba, kapela, grobnica

Ukupno devet lokacija i muzeja,  uključujući i muzej u Salzburgu, sudjeluju u nacionalnoj izložbi koja se odvija od 29. rujna 2018. do 2. veljače 2019. Muzeji u Salzburgu, Arnsdorfu, Oberndorfu, Halleinu, Wagrainu i Mariapfarru pokazuju različite aspekte pjesme i njezinih stvaratelja.

24. studenoga 2018, u Salzburgu je održana premijera mjuzikla „My Silent Night“ , koji je doveo dašak Broadwaya u Salzburg. Američki filmski skladatelj i dobitnik Emmyja John Debney (“Ice Age”, “Sin City”, “The Jungle Book “) skladao je glazbu, a scenarij je napisala autorica, redateljica i glazbenica Hannah Friedman. Više informacija o mjuziklu možete pronaći na  www.meinestillenacht.at

Putovanje na tragovima pjesme

Salzburg, Gornja Austrija i Tirol predstavljaju raj za sve ljubitelje Adventa i zimske entuzijaste. Romantični božićni i adventski sajmovi, koji obično otvaraju svoja vrata posljednjeg vikenda u studenom, mogu se kombinirati s uzbudljivom obljetnicom pjesme “Stille Nacht”. Brojne druge aktivnosti kao što su skijanje, uživanje u prirodi ili posjet spa centrima oduševit će sve posjetitelje. Prijedlozi putovanja za individualne ture kroz lokacije vezane uz pjesmu „Stille nacht“, kao i sve daljnje informacije možete pronaći na www.stillenacht.com

Foto:
SalzburgerLand Tourismus
TVB Oberndorf
Tourismus Salzburg GmbH
Oberösterreich Tourismus GmbH
TVB Hall-Wattens
Privatarchiv Martin Reiter
Museum in der Widumspfiste

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *