Input your search keywords and press Enter.

Dubrovnik je smeće, a ne biser

Greškom sam otišao popiti kavu na Srđu prije par dana. Skrenuvši sa magistrale prema Bosanci, uskom cestom, ali ipak sa nekoliko pristojnih proširenja za mimoilazak dovezao sam se do Bosanke. Od Bosanke do Srđa jednako uski put vodi prema tvrđavi, ali bez ikakvih proširenja za mimoilazak. Osim onih koja su silom prilika nastala u kamenjaru a bi se vozila ipak mimoišla. Vjerojatno 50 godina star asfalt i razlokani rubovi da bi se vozila (uglavnom 75% je dubrovačkih taksista) propustila.

I mi se dičimo da smo turistički biser, a nismo u stanju dovesti barem dva kamiona pijeska i poravnati pored kolnika par proširenja.

Nekako se uspijem parkirati. Na zemlju pored ceste, jer ima ukupno 7-8 parkirnih mjesta a tri puta više auta. Besplatno je parkiranje pa Sanitat nije briga da se uredi parking.

Lagana šetnjica do križa i predivnog pogleda…. Ali PAZI !!!

Metalna ograda na malom platou oko križa (slika 3), obnovljenog 1997 godine (Biskup Puljić) je toliko rasklimana da je bolje ne dirati je.

Preko 90% okomitih šipki iz ograde je počupano i ograda više nema nikakvu funkciju (slika 4).

Naši dragi turistički čelnici iz Turističke zajednice i Upravnog odjela za turizam vjerojatno nisu kročili nogom na Srđ. Ali obzirom na stanje ceste, ograde i kompletnog okoliša zaslužuju “nogu u guz.cu”, pa da dođe netko tko će se ipak brinuti o ovom Gradu.

A našem dragom Biskupu trebala bi biti ipak barem malo neugodno na stanje malog platoa i ograde okolo Križa.

Mislim da je besmisleno spominjati Društvo prijatelja dubrovačke starine u kontekstu obnove tvrđave Imperial. Možda im predložiti da promijene ime u Društvo Neprijatelja….

I za kraj bi trebalo poručiti onima… Srđ je Grad, Srđ je naš…. Srđ je jedno obično gomno.

A Dubrovnik je turističko smeće a ne biser.

Blaženko Carević

Loading map...

Loading

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)