Input your search keywords and press Enter.

Kulturni program “Ususret sv. Vlahu”: Predstavljanje zbornika radova o obnovi Svetoga Vlaha

U pripravi za proslavu Feste sv. Vlaha 2019. godine Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije organizira kulturni program “Ususret sv. Vlahu” koji će se održavati u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku s početkom u 19:30 sati.

*  *  *

U sklopu posljednje ovogodišnje tribine “Ususret sv. Vlahu” u četvrtak, 31. siječnja u dvorani Ivana Pavla II. u Dubrovniku u 19.30 sati predstavit će se zbornik radova “Obnova crkve sv. Vlaha u Dubrovniku” koji je rezultat znanstvenoga skupa o obnovi te crkve koji je u travnju 2016. godine održan na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu.

Zbornik donosi nove i zanimljive radove 11 autora različitih struka koji su obradili sve aspekte obnove crkve sv. Vlaha koja je u etapama trajala ustvari sve od Domovinskoga rata pa do ponovnoga blagoslova crkve 2016. godine. Kroz teme iz arheologije, preko statike, sanacije ratne štete, konzervatorskoga pristupa, restauratorskih tema i brige oko umjetnina zbornik će ostati trajno svjedočanstvo truda napora svih ustanova i pojedinaca koji su kroz razdoblje od skoro četvrt stoljeća svojim stručnim radom doprinijeli očuvanju crkve sv. Vlaha za budućnost. Crkva sv. Vlaha je ne samo jedan od simbola Dubrovnika, već i jedan od najvažnijih spomenika barokne arhitekture u Hrvatskoj.

Urednici su ove vrijedne publikacije akademik Emilio Marin s Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dr. sc. Katarina Horvat-Levaj s Instituta za povijest umjetnosti i dr. sc. Ivanka Jemo iz Zavoda za obnovu Dubrovnika, a sunakladnici su Dubrovačka biskupija, Hrvatsko katoličko sveučilište i izdavačka kuća ArTresor iz Zagreba koja je odgovorna i za njezino grafičko oblikovanje.

*  *  *

Prvo događanje održano je u četvrtak, 17. siječnja. Dr. don Stanko Lasić održao je predavanje na temu: „Papa Pavao VI. i Hrvati“.

Drugo događanje održano je u četvrtak, 24. siječnja. U dvorani Ivana Pavla II. prikazan je dokumentarni film autora Tonka Jovića “Crkva sv. Vlaha, Dubrovnik”.

Treće događanje održano je u petak, 25. siječnja u dvorani Ivana Pavla II., a riječ je bila o stručno-znanstvenom skupu udruge Kršćanski društveni krugovi pod nazivom: „Država upitna stvarnost“. Predavači su bili: doc. dr. sc. Marijo Bara, mr. sc. Božidar Petrač, Branko Tinodi, dipl. iur..

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *