Input your search keywords and press Enter.

FESTA SVETOGA VLAHA 2021. GODINE

Program priprave za slavljenje blagdana sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovačke biskupije i grada Dubrovnika sastoji se kao i svake godine od kulturnoga i duhovnog programa. Važna tema ovogodišnje Feste bit će čašćenje svetačkih moći, budući da se ove godine navršava točno 300 godina od završetka izgradnje Moćnika dubrovačke katedrale. Naime, nakon što je u vremenu nakon Velike trešnje katedrala građena i 1713. godine napokon dovršena, sedam godina kasnije u katedrali je dovršena i posebna kapelica – Moćnik. U nju su upravo na blagdan sv. Vlaha 1721. godine svečanom procesijom vraćene svetačke relikvije spašene iz ruševina stare romaničke katedrale srušene u potresu koje su se preko 40 godina čuvale u kapitulu dominikanskoga samostana.

Bogato urešeni Moćnik katedrale važan je spomenik kršćanske duhovnosti starih Dubrovčana, ali i remek-djelo barokne umjetnosti u Hrvatskoj. Na njegovome uređenju radili su talijanski i domaći majstori (drvorezbari, klesari, pozlatari, kipari i slikari), među kojima i slikar Petar Matejević i arhitekt Marino Gropelli (projektant nove barokne crkve sv. Vlaha) dok je ikonografski program osmislio dubrovački isusovac o. Bernard Zuzorić.

Već uobičajeno četvrtcima u siječnju održat će se tribine „U susret Svetome Vlahu“ i to 21. siječnja predavanje će održati dr. sc. Vinicije Lupis s Instituta „Ivo Pilar“ na temu nastanka dubrovačkoga Moćnika i njegove slojevitosti, a 28. siječnja dr. sc. Daniel Premerl s Instituta za povijest umjetnosti o nastanku i umjetničkome uređenju sadašnjega baroknoga Moćnika. Oba predavanja bit će održana bez publike, ali uz izravan prijenos preko mrežne stranice www.festa2021.hr.

Duhovna priprava bit će kroz trodnevnicu u zbornoj crkvi sv. Vlaha i to 30. siječnja (subota), 31. siječnja (nedjelja) i 1. veljače (ponedjeljak) u 18 sati. Euharistijsko slavlje s prigodnom propovijedi predvodit će don Ivica Huljev, biskupski vikar za otok Brač i župnik Pučišća i Pražnica, svećenik Hvarske biskupije. Događaji trodnevnice iz zborne crkve sv. Vlaha bit će također izravno prenošeni preko mrežne stranice www.festa2021.hr.

Otvaranje Feste sv. Vlaha bit će na Kandeloru (Svijećnicu), 2. veljače (utorak) pred zbornom crkvom sv. Vlaha u 15 i 30 sati. Nakon čitanja drevnoga Lausa, prinosa darova trznica, podizanja Svečeva barjaka uz himnu te puštanja golubica bit će moguće obaviti blagoslov grla (grličanje), ali uz poštivanje svih nužnih epidemioloških mjera.

Nakon otvaranja Feste uslijedit će svečana molitva Večernje u katedrali Gospe Velike u 17 i 30 sati na kojoj će biti izlaganje relikvija Sv. Vlaha. Tradicionalni koncert nakon Večernje u katedrali ove će godine izostati iz epidemioloških razloga.

Oba događaja na dan otvaranja Feste na Kandeloru bit će također moguće pratiti u izravnome prijenosu preko mrežne stranice www.festa2021.hr.

Središnje svečano euharistijsko slavlje bit će 3. veljače (srijeda) pred katedralom Gospe Velike u 10 sati. Ove godine predvodit će ga msgr. Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije. Radi aktualne situacije neće biti gostiju iz drugih biskupija kao niti velikoga zbora pjevača. Pjevanje tijekom euharistijskog slavlja vodit će katedralna zborovođa Maja Marušić uz nekoliko pjevača.

Nakon euharistijskog slavlja održat će se tradicionalna procesija gradom, s ograničenim brojem sudionika, a radi epidemiološke situacije ove godine iznimno neće biti moguće častiti svetačke moći dodirivanjem i ljubljenjem.

U popodnevnim satima predviđen je tradicionalni pozdrav barjaka nadbiskupu i katedrali u 15 i 30 sati pred katedralom i njihov pozdrav s Gradom, te naposljetku euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha u 18 sati koje će također predvoditi propovjednik Trodnevnice don Ivica Huljev.

Svečano euharistijsko slavlje, procesiju i izvijanje barjaka prenosit će se preko mrežne stranice www.festa2021.hr, ali i preko drugih televizijskih i radijskih postaja.

Festa osmine (Gorice) sv. Vlaha u nedjelju 7. veljače bit će obilježena euharistijskim slavljem u 9 sati pred zavjetnom crkvom sv. Vlaha na Gorici. Nju će predvoditi dominikanac fra Mihovil Žuljević – Mikas, župnik župe Svetog Križa u Gružu, a bit će je moguće pratiti u izravnome prijenosu na mrežnoj stranici www.festa2021.hr. Nakon povratka s Gorice u 12 sati bit će spuštanje barjaka i odmah potom euharistijsko slavlje u crkvi sv. Vlaha kojim će se obilježiti završetak ovogodišnje Feste.

Festanjuli ovogodišnje feste sv. Vlaha su Ivica Đurđević-Tomaš, iz reda pomoraca, i Ivica Vrlić, iz reda obrtničkih zanimanja. Oni su dužnost festanjula obnašali i prošle godine, a ove godine ih je, radi izvanrednih okolnosti i nemogućnosti održavanja redovnih sastanaka bratovštine festanjula, a time i provedbe procedure za prijedlog novih kandidata, na prijedlog uprave Bratovštine festanjula, msgr. Mate Uzinić imenovao festanjulima Feste 2021. godine. Festanjuli su kao i svake godine u suradnji s rektorom zborne crkve sv. Vlaha sastavili javni proglas vjerničkome puku Dubrovačke biskupije i objavili raspored odvijanja Feste.

Posebno pismo vjernicima prigodom Feste sv. Vlaha uputio je msgr. Mate Uzinić, nadbiskup-koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, koje vam donosimo u cijelosti.

Angelina Tadić
voditeljica Ureda za medije Dubrovačke biskupije

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)