Input your search keywords and press Enter.

Ovaj gradić na jezeru u sebi krije nešto što ga razlikuje od bilo kojeg drugog grada u Sloveniji – bogatiji je za jedan otok, koji je, zapravo, jedini pravi slovenski otok, te samim time čini i najprepoznatljiviji simbol ovog grada.

Bled je relativno mirno mjesto s oko 5 tisuća stanovnika, te turizmom kao svojom najjačom karikom – i ljeti i zimi. Vožnja autobusom iz Ljubljane traje malo više od sat vremena. Drugi izbor je vlak, koji ne vodi direktno do destinacije, nego je potrebno presijedati. Hotela ima dovoljno i dobro su opremljeni.  Grad je smješten ispod Julijskih Alpi sa skoro netaknutom prirodom, koju čuva tisućljetni dvorac na stijeni, s vrha Bleda. Prigodan je za zimski turizam, ali njegova pozicija uz jezero ga također čini  destinacijom za ljetni odmor i kupanje. Restorana nema puno i cijene su relativno visoke. Studentska prehrana u restoranima nije opcija, ali zato sadrže bogatu ponudu hrane, posebno ribe, i glavnog specijaliteta – bledskih kremšnita. Budući da se radi o tako malom mjestu u kojem se više – manje svi međusobno poznaju, ljudi na prvi pogled  djeluju nepristupačno prema turistima, ali mogu pomoći s obzirom na njihovo dobro znanje hrvatskog i njemačkog jezika.

Ono što krasi Bled i što ga čini posebnim je svakako Bledski otok, sa crkvom Marijina Uznesenja – njegovim najpoznatijim simbolom. Do otoka voze mali brodovi zvani ‘pletna’ , koji su smješteni na nekoliko mjesta uz jezero i čekaju putnike. Cijena povratne karte je oko 20 eura, iako vožnja traje pet minuta, a na otočiću se ostane najviše pola sata. No, pola sata je sasvim dovoljno za prošetati tako malim otokom. Osim crkve, na njemu se nalazi jedna suvenirnica i kafić.  Otok je i popularno mjesto za parove koji se žele vjenčati na nekom posebnom mjestu i u malom krugu ljudi, s pogledom na Alpe, prekrivene snijegom i u proljetno doba.

Iako se smatra turističkim mjestom, nikad nije natrpan turistima. Dapače, dosta je mirno i prigodno za opuštanje, duge šetnje i miran odmor u prirodi, uz dozu mistike i posebnosti.

Tekst/fotografije: Ana Barbara Vego