Input your search keywords and press Enter.

Parking mjesta / garaže: cijena

Nakon serije o potencijalnim lokacijama red je da se nešto kaže i o cijeni gradnje predviđenih 4.000 garažnih mjesta.

Troškovi gradnje 4.000 garažnih mjesta
Prema podacima od građevinskih firmi cijena gradnje uključivo sa iskopom koji će negdje biti veliki a negdje zanemariv kreće se oko 300 EUR po m2 garaže.
Za jedno garažno mjesto ovisno o konfiguraciji cijene same garaže potrebno je cca 14 m2 neto za parking što u bruto prostoru (računajući da treba i voziti kroz garažu) daje 20 do 25 m2 bruto za jedno parking mjesto.
Tako smo došli da je za 4.000 garažnih mjesta po cijeni gradnje od 300 EUR/m2 ukupna cijena 30.000.000 EUR (225.000.000 kn).

Na prvi pogled ogroman iznos. Još kad se tom iznosu dodaju kamate na eventualni kredit na 20 godina to bi se popelo recimo na 260.000.000 kn za 4.000 garažnih mjesta. Grad kao investitor bi dakle trebao godišnje izdvajati cca 13.000.000 kn za vraćanje kredita.
Iznos 13.000.000 kn godišnje već ne zvuči tako loše i ne bi trebao predstavljati značajniji problem za Grad.
Slikovito rečeno, ako se cijena ulaznice za zidine poveća za 10%, sa tim iznosom se mogu financirati svih 4.000 garažnih mjesta !!!

Prihodi od garažnih mjesta
Treba računati da će se odmah po gradnji vjerojatno prodati 40% garažnih mjesta, tj. 1.600 mjesta. Za prodajnu cijenu uzeti ćemo malu garažu na Putu Stjepana Cvijića gdje je garažno mjesto prodavano po 9.000 EUR. To već u startu predstavlja solidan prihod od skoro pola uloženih sredstava.

Pretpostavimo i da će se određeni broj garažnih mjesta dati u mjesečni najam po vrlo prihvatljivoj cijeni od 300 kn (40 EUR), a što donosi jedan stalni prihod koji kroz 20 godina iznosi

Ostatak mjesta mogao bi biti pod satnim najmom po prihvatljivoj cijeni od cca 7,5 kn/sat. Takvih mjesta bi bilo 800 prema ovoj računici. Naravno da sva mjesta ne bi bila zauzeta. Recimo da ih je zauzeto samo 60%, te da su i tih 60% zauzeti samo danju, te da nisu zauzeti cijeli dan nego samo 6 sati dnevno!
To pokazuje da je prihod od naplate satnog parkinga ukupno

Tako se na kraju krajeva gradnja garaža čini ne samo dobar posao u prometnom smislu nego i u kontekstu lijepih prihoda za Grad (Sanitat).

Garažna mjesta – kad će početi gradnja

Ove je već malo teže pitanje jer ovisi o razboritosti članova Gradskog vijeća.
Pojednostavimo malo stvari:
Recimo da Gradsko vijeće donese odluku o gradnji ukupno 4.000 garažnih mjesta na 15-20 lokacija.
Pretpostavimo i da su te lokacije vlasnički „čiste“. Potrebno je donijeti možda i amandmane na GUP koji sigurno nije predvidio Garaže. To je proces koji može biti gotov vjerojatno za nekoliko mjeseci.
Slijedi ugovaranje projekta sa 10-20 arhitektonskih biroa. Možda bi Grad mogao inzistirati na originalnosti/ljepoti rješenja kakvo Dubrovnik zaslužuje, a ne samo na betonskim kutijama (garažama).
Garaže nisu zahtjevne za projektiranje i to bi trebalo biti gotovo za dva mjeseca.
Slijedi natječaj za izvoditelje (3 mjeseca ako ne bi bilo žalbi). Te sama gradnja koja je relativno jednostavna (vjerojatno pola godine sa ozbiljnim izvođačem radova).
Dakle, krajem slijedeće godine možemo imati svih 4.000 garažnih mjesta !!!
Osjećaj mi kaže da nećemo imati nijedno…

Blaženko Carević

Loading map...

Loading

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)