Input your search keywords and press Enter.

„Zaslužuje li GK Ploče – iza Grada javni gradski prijevoz?“

Gradski kotar Ploče – iza Grada od 2018. godine zagovara i zalaže se za autobusnu liniju mini-busa 8A koja bi povezala i „najudaljenije“ dijelove ovog kotara – Sveti Jakov, Belveder i Zlatni potok. Navedena ideja isključivo je rezultat kontinuirane komunikacije o potrebama s našim građanima, osobito onima starije životne dobi te roditeljima školske djece.

  1. godine Libertas-Dubrovnik d.o.o. odnosno poduzeće za javni prijevoz putnika u gradskom i prigradskom prometu, kako saznajemo iz novijih medijskih objava, bio je među top 100 tvrtki (točnije na 18. mjestu) s područja Dubrovačko-neretvanske županije po ostvarenim prihodima.

U veljači 2020. godine nedovoljna povezanost ovog kotara s ostalim linijama javnog prometa i ostatkom grada Dubrovnika bila je jedna od glavnih tema zbora građana. Navedeni problem zabilježen je i kao takav je ušao u nacrt strateškog okvira „Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Grada Dubrovnika“ u kojem je opisano: „Javni prijevoz putnika odvija se autobusima na gradskim i prigradskim prometnim linijama, no kvalitetu i učestalost je potrebno poboljšati“.

U ožujku 2020. godine, odnosno kontinuirano tijekom prvih mjeseci „lockdowna“, Libertas ukida „peticu“ pod opaskom da će se ona vratiti čim se normalizira stanje. „Lockdown“ je prošao, navedena linija se nije vratila, dok se „osmica“ značajno reducirala.

Tijekom proljeća i ljeta 2020. godine, održava se niz sastanaka predstavnika GK Ploče –iza Grada s gradonačelnikom i direktorom poduzeća za javni prijevoz putnika u gradskom i prigradskom prometu „Libertas“ na kojima se ističe potreba povratka „petice“ te povratka „osmice“ u punom voznom redu kao i prije COVID-19 „lockdowna“. Također se predlaže, ukoliko povratak „petice“ nije moguć, njeno spajanje s linijom 2A. Podsjećamo, za povratak ovih dviju linija organizirana je i peticija pod vodstvom Mama iz Dubrovnika.

25.9.2020. u medijima izlazi priopćenje poduzeća za javni prijevoz putnika „Libertas“: „Gradske linije 2A i 5 kroz idući tjedan prilagodit će se s postojećim linijama, a raspored vožnje uskladiti će se sa zahtjevima gradskih kotara“. Uz već tradicionalnu poruku: „Navedene linije nisu profitabilne, prilagodite se“.

Rezultat? „Idući tjedan“ se nikad nije dogodio, gradski kotar Ploče – iza Grada trenutno ne da je izgubio „peticu“, već i „osmicu“ koja je od ionako nedovoljnih polazaka sada iskrižana i reducirana raznim uvjetima polaska određenih termina: subota, nedjelja, blagdan te školski praznici. Ovo su, napominjemo, jedini autobusi koji čitav kotar Ploče – iza Grada povezuju s Pilama te ostalim dijelovima grada. Na terenu to izgleda tako da se građani, a osobito oni starije životne dobi, gužvaju u smanjenom broju linija unatoč epidemiološkim preporukama u uvjetima pandemije COVID-19.

Naša poruka? Javni gradski prijevoz ne može se i ne smije mjeriti u indikatorima profitabilnosti. Vratite nam „peticu“ i vozni red „osmice“ prije COVID-19 krize. Trenutna spajanja linija nisu se pokazala dovoljnima niti će to biti u velikom vremenskom periodu zimskih školskih praznika. Kao poduzeće za javni prijevoz putnika obvezni ste osigurati svojim korisnicima redovit i dovoljno umrežen te učestao vozni red bez ugrožavanja njihovog zdravlja i dobrobiti, baš kao što su oni obvezni puniti gradski proračun.

GK Ploče –iza Grada

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)