Input your search keywords and press Enter.

Što ćemo stavit na Pile?

Sad kad smo napokon s Pila maknuli najskuplje zrcalo – jer na žalost zadnjih par godina jedino je to i bio, što ćemo staviti na njegovo mjesto?

‘Zrcalo’ je bila jedna prelijepa ideja koja u stvarnosti nije dugo opstala. Sjećamo se još onih valova koji su se prvih par godina prelijevali ekranom, pa fotografija za Dan branitelja… ali isto tako se sjećamo i grešaka koje su dominirale ogromnim ekranom a onda napokon i crnila. To nikako ne može biti nešto što bi se povezivalo s našim braniteljima.
Svi smo mišljenja da naši branitelji zaslužuju dostojan spomenik koji će biti na svom mjestu za sva vremena i svim prolaznicima jasno pokazivati zašto je tu i što predstavlja. Mora imati poruku za sva vremena.
Naravno uz taj spomenik na Pilama mora ići i odgovrajući muzej, a onaj na Srđu svi znamo u kakvom je stanju i u kakvim uvjetima pokušava sve ove godine opstati.

Zašto baš sad pišem o ovoj temi?
Evo zašto: 24. travnja ove godine je 105. obljetnica genocida nad Armencima, pa sam mailom dobila video u kojem se može pogledati kako izgleda spomenik i muzej genocida nad Armencima u Jerevanu:

Uz video stoji ovaj tekst:
Ova prezentacija je u sjećanje na više od 1,5 milijuna Armenaca koji su poginuli od ruke otomanskih Turaka u razdoblju 1915-1922. Genocid nad Armenijom bio je prvi genocid u 20. stoljeću.
Memco Inc. je ovo djelo posvetilo armenskim narodima koji su preživjeli uzastopne napade i genocid i onima koji ga i dalje proživljavaju.
(Za one koji žele više znati o tome, mogu čitati dalje ovdje:
https://www.hkv.hr/vijesti/svijet/34069-24-travnja-105-obljetnica-genocida-nad-armencima.html )

Morate priznati da jedan ovakav spomenik može jako dugo trajati. Grad i naša domovina zaslužuju dostojan i dugovječan spomenik… a kamen je dugovječan. To su naši preci znali. Od tog kamena danas svi živimo. Odolio je svim ratovima i potresima. I dan – danas uživamo u svim ljepotama koje su nam stari Dubrovčani ostavili.

Zašto i mi ne bismo budućim generacijama ostavili jedan trajan spomen na ono za što smo se borili?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *