Input your search keywords and press Enter.

Ratni kapetan

Tekst koji slijedi kopiran je iz Facebook grupe „Dubrovnik Nekad“.

Ovaj tekst po kazivanju gospara Iva Batričevića iz Lučke uprave Dubrovnik je vrijedan da ga pročitaju i ostali koji nisu dio te grupe ili uopće nisu na ovoj društvenoj mreži:

Kapetan Damir i ratni brod Slavija

Kako je prošlo 25 godina od napada na Dubrovnik od strane agresora predstavio bih čovjeka koji je jako puno napravio za Dubrovnik i to baš jako puno.
A taj čovjek odiše tolikom skromnošću te u razgovoru za Du-tv kao i na primanju nagrade uvijek spominje da je on jedna jedinka na brodu među članovima posade.
A ustvari on kao zapovjednik broda trajekta Slavija se baš nalazio na mnogo najtežih plovidbi i samo on kao zapovjednik broda je isključivo zaslužan jer na njemu su bile sve odluke.

Mogao je biti neki drugi kapetan ali njega su uvijek dopadale najteže i najrizičnije plovidbe.
To je jednostavno dopalo njega kao jednog po meni od najboljih kapetana Jadrolinije.
Sve ovo što ću napisati o njemu pišem napamet jer kako radim u kapetaniji tako sam bio službeno puno puta u kontaktu s njime.
Radi se o Hrvatu kapetanu Damiru Jovičeviću rođenom u Osijeku.

Od prvog dana rata je strašno puno napravio za Dubrovnik i riskirao je vlastiti život bezbroj puta ulazeći sa Slavijom u luku Gruž pod najvećom paljbom neprijatelja po Gružu.
Kad mu je jedan kadet na ulaz u luku ranjen na provi, a on je bio meta neprijatelja, te je čučao na komandnom mostu držeći manice od komande i svako malo bi provirivao na krilu komandnog mosta.
Po ocu ima crnogorske krvi te mu je otac navodno imao neku staru kuću u Cetinju koju su mu odmah zapalili. Pucali su Crnogorci na njega u Zeleniki, jer su znali da kapetan na brodu radi protiv njih .
Crnogorci su mu prijetili te je morao u Rijeci tajno živjet te mu nisi mogao doći ni do telefona preko njegove Jadrolinije i kad bi kasnije išao na godišnji odmor nije ga se jednostavno moglo pronać.
Uglavnom dao je sebe u toj našoj obrambenoj borbi protiv neprijatelja.

Pristajao je u luku Gruž po noći pod veoma jakim udarima vjetra -bure dokle je cijeli Gruž bio u totalnom mraku. Uvijek sam se divio njegovim sporim ali sigurnim manovrama.
Imao je hrabrosti uletiti tada za vrijeme rata s velikom brzinom u Gruž i uvijek sigurno vezati brod za rivu.
S njime je dolazio: materijal, hrana, gorivo i sve što je bilo potrebno za opstanak našeg Grada u najtežim situacijama.
Bilo je i drugih kapetana i drugih brodova ali on je bio uvijek đe je bilo najteže jer ga je tako njega dopadalo.
On je sve te zadaće izvršavao i to on osobno je kao zapovjednik broda i kao osoba zaslužan za sve poduhvate.
On je na vlastitu odgovornost primio najviše žena, djece i bolesnih na jednom od teških putovanja broda Slavija I te je uletio i veoma jako jugo, a na brodu je bilo neđe oko 4000 ljudi.
Na tom teškom putovanju prvo su imali jaku buru, a onda jako i to baš jako jugo – baš tad rodila su se tri mala Dubrovčana. Uglavnom evo vam link o jednom razgovoru za Du-Tv koji se samo odnosi za konvoj Libertas.
Fascinirao me ovaj razgovor s njime đe sebe stavlja kao jedinku među posadom a ustvari on je najviše zaslužan za sve sigurne plovidbe broda Slavija I .
Nije neki govornik ali je vrstan kapetan te je dobio i nagradu Grada Dubrovnika …

Taj preskroman ali izvrstan kapetan je toliko zadužio Dubrovnik da je dobio nagradu grada Dubrovnika za zasluge u Domovinskom ratu.
On je toliko skroman da sebe na hvali već dijeli sve zasluge dijeli sa svojom posadom ali samo je on snosio odgovornost i samo je jedan odlučivao o svemu a to je kapetan Damir.

https://www.youtube.com/watch?v=rPqg8xS6ifU

*
https://dubrovackidnevnik.rtl.hr/vijesti/grad/junakinje-sa-slavije-nina-i-ljiljana-su-rodile-na-brodu-uz-pomoc-brankice-ovo-je-prica-tri-hrabre-dubrovkinje?fbclid=IwAR2YpUvKmcGYCFYWFpiKtniNL9p4yS6x18kYKf6UWq5Nfprj_rqjsTyR118

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *