Input your search keywords and press Enter.

Otvoreno pismo: ZAŠTITA GRADSKOG I ŽUPANIJSKOG OKOLIŠA

Za direktora Marka Ivekovića

Čistoća d.o.o. Dubrovnik – Uprava
ulica Dr. Ante Starčevića 9
20 000 Dubrovnik

Molba za sustavno čišćenje i održavanje gradskog i županijskog okoliša

 

Poštovani direktore Marko Iveković,

ovim pismom bih želio pozitivno, kao građanin našeg voljenog grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije, Vama i javnom poduzeću “Čistoća d.o.o. Dubrovnik” inicirati, odnosno zamoliti Vas da organizirate dodatne akcijske radne grupe za sustavno čišćenje i održavanje gradskog i županijskog okoliša, za timsko organizirano čišćenje svih javnih, i pogotovo zapuštenih površina u gradu Dubrovniku, ali i u ostalim predjelima Dubrovačko-neretvanske županije.

Pri tome posebno naglašavam da treba što hitnije očistiti određene gradske zapuštene zelene zone – koje su prepune nabacanog i razbacanog smeća, sa odbačenim plastičnim, metalnim, tekstilnim i drugim ambalažama i materijalima, uglavnom građanskog, ali i građevinskog otpada, čak i dijelova kućnih namještaja.

Riječ je, na primjer, o zapuštenoj zelenoj zoni “Šumica”; između ulice Andrije Hebranga i zgrada “Kasarne”, Sigurnosno-obavještajne agencije Dubrovnik i FINA-e. Zatim treba očistiti i zapuštenu zelenu zonu na Boninovu; povrh klifova iznad mora, na potezu sve do parka “Gradac”. Posebno bih napomenuo ružni slučaj uz jugo-zapadnu stranu ulice Frana Supila, na predjelu od Viktorije i ulice Zlatnog potoka, do područja Sv. Jakova, gdje je katastrofalno stanje, koje liči na gradsko masovno odlagalište otpada. Razbacanog smeća ima gotovo posvuda uz putove i pješačke staze u park šumi “Velika i Mala Petka”, zatim na Gorici, Babinom kuku, Lapadu, na Montovijerni, na Gornjem Konalu, uz morsku obalu – uz kupališta, … skoro posvuda na području grada. Također bi trebalo sustavno očistiti od nabacanog i razbacanog smeća park “Orsula”, te i mnoge zapuštene predjele na Lapadu i Babinom kuku (pogotovo Glavica – Babin kuk!), ali i druga područja na teritoriju Dubrovačko-neretvanske županije.

Takva sadašnja ružna i sramotna slika grada Dubrovnika nije nikako dopustiva. Kakav je to Dubrovnik, biser Mediterana i Europe, kada je posvuda zatrpan smećem?

Stoga se po tom pitanju treba nešto poduzeti – za ljepši i dostojanstveniji grad i županiju! Molimo Vas, makar barem sada pred lokalne izbore očistite grad i, uz partnersku suradnju drugih općina, dijelove županije od razbacanog i nabacanog otpada.

Uz čišćenje gradskih površina, svakako bi trebalo efektivno, kroz lokalne medije, promovirati i stimulirati kulturu građanskog uljudnog ponašanja, odnosno putem medija zamoliti ljude da ne bacaju smeće u prirodu, niti uz puteve, već u za to predviđene kante, kontejnere i reciklažna dvorišta.

Vratimo Dubrovniku kulturu i dostojanstvo koje mu pripada!

Hvala Vam unaprijed na Vašem osobnom angažmanu na ovom djelovanju za javni interes!

Uz lijepe pozdrave,

Božo Šimunović
Master of Architecture, Dipl. Ing. Arh.
Dubrovnik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *