Input your search keywords and press Enter.

Odašiljač se mora izmjestiti na drugu lokaciju

Inicijativa stanovnika i zaljubljenika u Lopud: „Odašiljač se mora izmjestiti na drugu lokaciju“

Stanovnici Lopuda u srijedu su održali sastanak te su zatražili od Grada Dubrovnika da se njihove predstavnike uvrsti u tzv. akcijski tim u kojem će inzistirati da tvrtka Odašiljači i veze izmjesti gotovo 36 metara visokog odašiljač postavljen unutar arheološke zone i u neposrednoj blizini zaštićenih spomenika kulture.
Stanovnici Lopuda, koji na otoku žive cijele godine, održali su prvi sastanak s ciljem iznalaska rješenja za postavljeni monumentalni stup koji je u potpunosti narušio prepoznatljivu vizuru Lopuda te se nalazi u neposrednoj blizini zaštićene spomeničke baštine. Sastanak je zaključen osnivanjem ekspertne radne skupine u kojoj su angažirani stručnjaci koji će pomoći u identifikaciji prikladne alternativne lokacije za odašiljač OiV-a.
„Razočarani smo nesenzibilnošću tvrtke Odašiljači i veze – postavljanjem stupa unakažena je stoljetna kulturna baština i vizura Lopuda koji je svugdje u svijetu prepoznatljiva turistička destinacija. Nejasno nam je i zašto su institucije nadležne za očuvanje kulturne baštine zakazale u ovom slučaju, no sada moramo djelovati zajedno kako bi se ispravila nastala situacija i kako bi se čim prije našlo rješenje koje će zadovoljiti obje strane. Ova inicijativa okuplja ne samo Lopuđane koji na otoku žive cijele godine već i ljude koji su veliki zaljubljenici u Lopud te su baš ovdje kupili kuće i obnovili veliki dio sjeverne strane otoka koja je dugo bila zapuštena“, izjavio je Marko Nožica, jedan od inicijatora okupljanja lokalne zajednice koja se protiv postavljenog stupa bori proteklih mjesec dana.
Od Grada Dubrovnika, stanovnici su pisanim putem zatražili sudjelovanje za osam njezinih članova u tzv. akcijskom timu u kojem sjede i predstavnici Grada, ali i tvrtke Odašiljači i veze.
Uz spomenutog Nožicu, predloženi članovi akcijskog tima su i predsjednica Društva za zaštitu spomeničke baštine i prirode Lopuda Vlasta Pulić-Glavović, Ivo Mihajlović, Duško Marić i Dario Obuljen te diplomatkinja Romana Vlahutin, kao i svjetski poznati arhitekti Lucien Rees Roberts i Antonio Zaninović.

manjgura.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.