Input your search keywords and press Enter.

Izrađen projekt rekonstrukcije parka u Pilama

Završena je projektna dokumentacija za cjelovitu obnovu i uređenje parka u Pilama. Park ukupne površine tri tisuće metara kvadratnih doživjet će tako potpunu revitalizaciju koja će se provesti novim nasadima, formiranjem hodnih površina i zona za boravak, rasvjetom i urbanom opremom, a radovima će se moći pristupiti nakon provođenja javne nabave za izvođača.

Projektno rješenje referira se na povijesni nastanak parka, a naročito na izvorno stanje iz perioda od 1905. do 1926. godine, kada je društvo DUB uredilo Posat. Iz skromne sačuvane dokumentacije uspjelo se u velikoj mjeri rekonstruirati izvorno oblikovanje, a među sačuvanim elementima je i novi/stari ulaz u park niz padinu uz kulu sv. Frana amfiteatralnog oblika.

Novi ulaz u park otvara mogućnost korištenja sada neugledne i zapuštene padine kao prostora za spuštanje, ali i sjedenje, dok će se aktiviranjem prostora oko fontane omogućiti okupljanje ljudi, stvoriti prostor za odmor, ali i za razna društvena događanja. Zeleni parter formira se kao nova zelena oaza parka, a planira je i sadnja drvoreda rubnom sjeverozapadnom granicom obuhvata.

Park će rekonstrukcijom dobiti i tematsko dječje igralište koje će se izgraditi kao interpretacija Grada s pripadajućim toboganima i penjalicama, a u sklopu dječjeg igrališta aktivirat će se i prostor ispod mosta kako bi bio u funkciji raznih izložbi i radionica.

Predio parka od mosta prema moru zamišljen je kao mirni dio parka, maksimalno ozelenjen sa zonama za boravak. Sve hodne površine u parku obrađene su kao sipina sa završnim slojem kvarcnog šljunka, a drvene klupe koje će se postaviti su minimalističkog i klasičnog dizajna. U sklopu radova na krajobraznom uređenju planirana je i izvedba sustava za automatsko navodnjavanje. Svi uneseni novi oblikovni elementi biti će maksimalno diskretni i izrazito angažirani u ekološkom smislu.

Planiranom obnovom i uređenjem park u Pilama dobit će novu funkcionalnost za sve korisnike, ali i adekvatan izgled kakav priliči ovom prostoru na samom zapadnom ulazu u povijesnu jezgru.

Petar Ipšić
Viši savjetnik I

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *