Input your search keywords and press Enter.

Kada pričama iz svakodnevnog života dodamo malo humora i sarkazma, te sve to začinimo dubrovačkim govorom, dobijemo – Čakulicu. Mali je to projekt na kojem već neko vrijeme rade Katarina Matović i Marko Kriste, dvoje prijatelja koji nisu ni slutili da će njihova emisija, potekla iz čiste zabave, polučiti uspjeh i uvući se ljudima „pod kožu“. Pričali smo s Katarinom, koja u „Čakulici“ glumi Katu, i doznali kako je to sve počelo…

 

Kako je nastala „Čakulica?“

Početna ideja bila je da govorimo dubrovački na šaljivi, sarkastični, ali moderan način, te da tako oživimo slavnu radio emisiju „Na posjedu kod kundurica“ Dunda Pera, najslušaniju emisiju na Radio Dubrovniku 60-ih i 70-ih godina. Radimo to na svoj način, bez kopiranja ondašnje emisije. Gospar Tomo Šuljak i „Kundurice“ su simbol Grada, ta emisija je okupljala čejad uz radio prijemnike i danas se još pamti. Uz Dunda Pera, koji je glumio siđeluna, u emisiji su sudjelovale dvije gospođe, isto usiđelice, Mara i Kata, čije su uloge preuzele glumice ŽužaEgreny i Desa Begović (uz još neke druge). U našoj Čakulici Marko Kriste je Mara, a ja sam Kata . To smo preuzeli od Dunda Pera, da bi se čejad avizala i prisjetila.

Marko i ja se privatno znamo dugo godina i često bi govorili dubrovački, tako smo došli na ideju da snimimo probni video, Naša ideja vodilja je bila očuvati dubrovački govor, a ponajviše razveseliti, nasmijati čejad iz Grada i šire. U današnje vrijeme kad su čejad poprilično pod stresom, htjeli smo ih na ovaj način odmaknut’ od teških, sumornih  tema koje prevladavaju u medijima i uveseliti ih.  Prva epizoda je bila probna i nakon što smo je pogledali odlučili smo je javno objaviti putem Facebooka. Tad smo uvidjeli da to čejad  odlično prihvaćaju. Interes i komentari su bili odlični, a gledanost poprilično velika za početak. Evo, već smo stigli do sedme epizode.

 

 

Kojim temama se bavite u „Čakulici“?

Novitetima, povijesti i kulturnom baštinom Grada i Rijeke dubrovačke, nekim životnim pričama  „običnih“ ljudi, pričama iz stvarnog života, bez otkrivanja stvarnih likova. Ni politika tu nije pošteđena jer se ona stalno bavi s nama, a red je onda da se i mi pozabavimo njome. Tema ima na pretek. “Čakulica“ je i edukativnog karaktera, jer njegujemo dubrovački govor, te povijest Dubrovnika i okolice. Kroz teme kojima se bavimo, na određeni način dolazi do izražaja i naš osobni stav i mišljenje s kojim se ne treba svatko slagati, što je i prihvatljivo. 

Imate li unaprijed uvježban scenarij ili vam ideje dolaze spontano? 

Ideje nam dolaze spontano, a tijekom dana neformalno u razgovoru razrađujemo scenarij. Prije snimanja se kratko pripremimo o okviru teme. Emisiju radimo ležerno i tijekom emitiranja  nadodamo ono što nam padne na pamet, a često nije bilo zabilježeno na karti. Ne čitamo sa šalabahtera , videe snimamo mobitelom. Kako je krenulo, čejad je jako kontenta i jedva čekaju nastavke, komentari su odlični a publika se stalno povećava, tako da ćemo uskoro morati pronaći nekoga tko će nas snimati, jer teme koje obrađujemo često zahtijevaju bolju kvalitetu snimke radnje, a i čejad to mirita.

 

Je li snimanje „Čakulice“ Vaš hobi ili posao?

Radimo ovo volonterski kao amateri koji jednostavno vole ovaj Grad i sve oko njega .

Radimo to iz čiste ljubavi. Dosta čejadi misli da bi to trebali komercijalizirati jer smatraju da kao puki amateri to radimo jako dobro, da smo kreativni i dobri glumci. Gospar Ivo Batričević, osnivač i administrator Facebook grupe „Dubrovnik nekad“ predložio je da nas angažira jedna lokalna televizija. S takvim dobronamjernim prijedlogom i gestom smo se složili. Čekamo njihov odgovor. Za sad sami nismo ništa inicirali a kad to čine čejad iz Grada e onda je to veliko zadovoljstvo. Ovim putem hvala gosparu koji je to učinio ali i svom čejadi koja nas prati i gleda. 

 

Čini se da ste „bez dlake na jeziku“, ali postoji li neka granica? Ima li ipak tema u koje nipošto nećete zadirati?

Istina je da smo bez dlake na jeziku i tako će ostati. Granica postoji ako sloboda u bilo kojem smislu, a ovdje se radi o slobodi javne riječi, ne ugrožava tuđu slobodu i prava. S obzirom na to da sam studirala Medije na Sveučilištu u Dubrovniku, jasno mi je da za svaku izgovorenu riječ odgovaramo. Uvijek se trudimo izbalansirati temu tako da ne bude jednostrana i da kod nijedne skupine ljudi ne izaziva nelagodu ili povrijeđenost.

Težimo idealu istine, ne koristimo lažne informacije niti imamo namjeru manipulirati. Bilo da se radi o ozbiljnim temama poput politike, ili pak pričama iz svakodnevnog života, „Čakulica“ mora biti  argumentirana i potkrijepljena činjenicama, a sve se to može na sarkastičan i humorističan način ispričati i odglumiti. 

Koliko Vam je studiranje i doticaj s medijima pomogao u snimanju „Čakulice“?

Meni je osobno studiranje medija u Gradu jako puno pomoglo u životu, ali i u realizaciji ove emisije, a i Marku njegovo iskustvo općenito u medijima. Iako trenutno ne radim u struci, svoje stečeno znanje mogu primijeniti  u realnom životu, kao i u ovom našem malom projektu. Marko se već dugi niz godina profesionalno bavi PR-om i jedno vrijeme je nastupao sa stand-up komičarima u Zagrebu. Važno je razumjeti odgovornosti iznošenja javne riječi i javnog nastupa,  dobro koristiti medije i današnju tehnologiju, kao i društvene mreže. A kad znate kako to funkcionira, onda je puno lakše i realizirati ovako nešto. 

Kakve su reakcije okoline?

Reakcije su odlične i to je više nego što smo očekivali. Ovome se stvarno nismo nadali! „Čakulicu“ dijelimo javno putem Facebooka i imamo preko 1300 pregleda po pojedinoj emisiji, pregledi se kreću od minimalno 800 pa daljeČejad iz Grada, ali i Hrvatske i šire su oduševljeni, pozitivni i odlični komentari stižu sa svih strana i na različite načine, nama osobno, javno putem društvenih mreža i preko prijatelja, poznanika koji dijele i pokazuju našu emisiju, a onda nam javljaju reakcije. Bez obzira hoće li naša Čakulica postati komercijalna ili ćemo ovo nastaviti raditi volonterski iz čiste ljubavi, mi smo već sad sretni i zadovoljni jer uveseljavamo i nasmijavamo čejad iz Grada i šire i njegujemo dubrovački govor – a to je najvažnije. 

Čakulicu“ možemo pronaći i na Youtube kanalu?

Da, to je bio jedan korak naprijed nakon dijeljenja preko Facebooka. Time smo postali na određeni način medijski ozbiljniji, ali i dostupniji široj publici. Youtube je komunikacijski kanal koji pristaje ovoj emisiji ali i nudi korisnicima medija drugačiji način korištenja, jer treba uzeti u obzir i one koji ne koriste društvene mreže. Također omogućuje uvid u  preglede ali i dijeljenje sadržaja je kvalitetnije,  jednostavnije je korištenje popularnog kanala. „Čakulicu“ možete pogledati na mom Youtube kanalu: https://www.youtube.com/channel/UCuvYDroLAmdZSW3Bbj_8gww

 

One Comment

  • M Plazonja napisao:

    It’s like fresh air! Enjoy listening and always looking forward for a new episode! Congratulations to a fabulous new reality show.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)