Input your search keywords and press Enter.

Novo istraživanje o korisnosti marihuane

Sveučilište u Teksasu (SAD) objavilo je istraživanje o dugogodišnjem utjecaju marihuane na mozak koje ukazuje na korisnost konzumacije u Hrvatskoj ilegalne supstance.

Institut društvenih znanosti Ivo Pilar krajem 2016. objavio je rezultate projekta “Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Hrvatske” koji su nas smjestili na treće mjesto u Europi po učestalosti korištenja. Novo američko istraživanje pokazalo je kako umjerena konzumacija ne smanjuje kvocijent inteligencije. Dokazali su učinkovitost u borbi protiv Alzheimerove bolesti i uz redovito korištenje povećavanje povezanosti stanica u mozgu.

Naglašena je potreba za daljnja istraživanja na većem broju sudionika kako bi se rezultati potvrdili. Još prije je otkriveno kako marihuana utječe na smanjenje sive tvari orbitofrontalnog korteksa, ili OFC-a, dijela mozga koji je povezan s ovisnostima i dokazano je kako ‘trava’ ili ‘marica’ pomaže rastu moždanih stanica (neurogeneza) umjesto da ih uništava. U Americi je kroz 2016. marihuana legalizirana u federalnim državama Alaska, California, Colorado, Maine, Massachusetts, Nevada, Oregon i Washington, u kojim zarada od prodaje više ne ide kriminalcima već putem poreza u njihove kase.

Tekst: Vedran Levi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)