Input your search keywords and press Enter.

Životinjska farma

– Životinjska farma! Da, super knjiga.
– Mislim kako niko nije bolje opisao komunizam na tak jednostavan način.
– Nije komunizam…!
– Kaj se Orwell nije borio u Španjolskoj?
– Ne. Nije!
– K vragu….ja cijeli život mislio pogrešno. Hvala na ispravci prika! Kaj nije…ma daj!? Orwell bio član nekakve anti staljinističke partije, a kasnije je čak surađivao s nekim odjelom u Britanskoj vladi na širenju antikomunističke propagande!
– Tko bi drugi osim Staljina bio brko na ekranu u 1984? Jest, bio je protiv Staljina!
– Tek mi sada nije niš jasno? Kako nije komunizam, a neki kažu da jest. Jel može mi moš pojasnit!?
– Vidiš…sve su životinje na farmi bile jednake, ali neke životinje su jednakije od drugih….
– Knjiga je protest pisca protiv politike i sistema između dva Svjetska rata…
– Joooj…koji je tebi!? Čitaš li ti išta? A svinje su ti glumile komunjare, a stari farmer to je bio gazda! A Frederik…on ti je ovako lojalan tip, a on predstavlja Hitlera! A Boxer…konjina; on ti glumi narod!
– I kak se završava fabula…?!
– Vrlo je znakovito! Na kraju Boxera odvedu u klaonicu, a Squealer uvjerava radnike da je odveden u bolnicu, gdje je doživio mirnu smrt ~ ha?
-Ahhha…kužim; Squealer, svinja koja je zadužena za propagandu po direktivi! Kak’ti ovi Paškalić i Škenjo; izvrsno glume na farmi! Po meni glavna uloga je Napoleon! Ne…ipak Squealer! Ne, glavni je POGLAVICA TAME…? Črni i veliki, crvene oči, kljove, užas…da se usereš! Si …čul za ovu divlju svinju što špancira po Gradu!? Morti je netko je pustil iz doma; ne bumo našli mira i pravice dok ga ne uhite!?
– Enooo… ti po Konavlima, krmača, vukova, lisica, a može naić kakav međed iz Crne Gore…!? Moš odabrati likove kakve oš! Ima poglavica, lovaca, kučaka…ulovit ćemo ga!
– Apsolutno sam protiv držanja divljih životinja doma, ali mi ne smeta ukoliko je nađu odbačenu (kao što je bio slučaj s nilskom konjicom), ozlijeđenu… pa joj pružiš dom.
– Oooooli… netko drži i konjicu doma!? Ahaaa….zato imamo tolike račune za vodu i struju. Telefonija; čista pljačka!?
– Ma krivo si me shvatil ili sam ja krivo načul. Ta nilska konjica je bila odbačena od majke kad su je ti ljudi uzeli. Odnosno – mama konjica ju je odbacila.
– I tko nju glumi sada; na kojem je mjestu Forbesove liste nadmoćnijih žena!?
– Daj…ne trolaj me!
– Slušaj stari; mene jedino zanima kak ševe kokoši. Mislim, trebaš ti to uhvatit i napisat za knjigu! Jedva ih ulovim kad ih idem klat! Aaaa…ima i oni kaj se pale na njih; pa kak se ne umore? Jel se boje da ih kokoš je ćvakne s kljunom?
– Eno, veli G®moja kak će im kljun otpast!
– Baš me zanima kaj vele o žirafama u Saboru?
– Ostavi se sada žirafa; govorimo o farmi! Dok se svinje nisu uzdigle iznad drugih životinja, jer su tvrdile da su one najinteligentnije od svih životinja na farmi, te da one ne trebaju ništa raditi, nego samo odlučivati o tome što će druge životinje raditi na farmi. No, s vremenom, svinje su se sve više izdigle iznad ostalih životinja te preoblikovale onih sedam zapovijedi u njihovu korist. Tako je sve to išlo dok god se svinje napokon nisu sprijateljile sa ljudima, vlasnicima drugih farmi u okolici, te se na kraju nije znalo tko je čovjek a tko svinja…
– Ok…kužim; ak ne uhitimo POGLAVICU TAME grdo nam se sprema! Ne bu to išlo tak!?Mogel bi svemu biti kraj! I kraj…! Strah, tuga! – Pročito sam dosta potresnih stvari u životu, ali jednu ovakvu totalnu prevaru i nemoć nisam osjetio. Moje pitanje je vama dragi čitatelji i obožavatelji Orwella li je neko osjetio nešto slično čitajući ovu knjigu…!?

 

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *