Input your search keywords and press Enter.

Ulet po’našku

Gledam, neki dan jedan mali simpa – ulet na Porporeli. Prelijepa mlada furešta, dvadesetak i koju… sjedi sama, prostire šugaman, pa se lagano macka kremom, pa … onda se poigrava mobačem i šica uokolo. Mladić iz Grada brzo snimi teren, laganini … prilazi i prostire šugaman tik do njezinog i nekako joj pomakne njezine sandalice; pa joj se ispriča! Ona kaže kako nema veze: i ecco la qua! Fala ti bože! – mislim se ja. Jerbo današnji mladići nemaju više sluha za romantiku, pa još puno vremena troše u kafićima đe od sve gužve i buke, i da žele, ne mogu doći do izražaja, pa i to kako su ko’ bajagi primat lokalnim mladićima preuzeli Hercegovci, a sve je skupa rezultiralo time da se fino galebarenje ugasilo.

Oli…pak; mladac se nalakćuje i ispaljuje plavuši do sebe: “Volio bih da sam kušin na tvom šugamanu”.

Prijatelji sve promatraju s dva metra dalje i umiru od smijeha, dobacuju, ne bili mu potkopali ulet, ali djevojka mu se nasmije, pristane s njim popiti piće i poslije odlaze. Vraćaju se na’se nakon nekog vremena, i to je bila’ love story’ na današnji način…

Ako je kakav hapening na Stradunu, dobra mjuza…stranci balaju ko’ ludi, i staro i mlado, zabavljaju se, a naša mladost je prethodno rezervala tavolin ispod frontstagea za fotkanje, uopće ne slušaju glazbu niti uživaju, niti mrdaju; curke opet tipkaju po mobitelima!? Pogledajte fotke po portalima! To je opće mišljenje naše ekipe, nas starijih koja se skupljamo ogni tantto, pa poćakulamo i o lokalnim temama. Gledam kako se slijevaju niz Kono grupe samih curka, ili sjede same za tavolinom, a nekada tako nije bilo. Cure su se izvodile na večere, pa bi se okupila ekipa, pa je bilo natjecanja.

Neki su tako iz čistog galebarenja pronašli i svoje žene. Ali nije to bio motiv, krenulo bi se iz gusta, ljetne zabave, a finulo bi se na raznim postama i tratavalo se i vlastitog špaga, nije bilo grebe. To je bilo za ne vjerovat; strankinje bi se skupile na plaži, a galebovi bi ih okružili sa svih strana. Imali su cijelu razrađenu strategiju lova, podijelili su je u čak tri programa. Naučili su neke riječi češkog pa je plaža po cijeli dan odzvanjala izrazima: Počkaj, počkaj… Muljali su ko ludi, prodavali spiku za umrijet od smijeha, trudili se, mantali. To je trebalo gledat – onije sedamdesetijeh godina.

Ovi današnji mladići, to ti je sve ‘škart’. Ni toća i sapura! Ni gusta. Sjede po kafićima; nalijevaju se, mnogi i napušeni (HOW – HIGH). Deset muških na okupu, a s druge bande deset samijeh žena na drugom stolu. I niente! Zip! – Jadan vam je to život – kaže Toni iz našeg društva uzdišući za slavnom prošlošću. – I prošo san’ ih sto; i bilo je to vrlo ozbiljan; pripreme su počinjale još u mrtvoj sezoni. U pustim zimskim mjesecima mlađi su od starijih i iskusnijih poput spužvi upijali kako osvojiti Njemicu ili Engleskinju, što vole Šveđanke, kakve su Čehinje, Talijanke, koji je najbolji ulet domaćima…, a obuka je ponekad obuhvaćala i tečaj plesa, njemačkog ili engleskog. Nisu svi jadranski Casanove, dakako, bili ni jednako dobro pripremljeni, niti jednako uspješni. Ali, koga briga! Uz cvrčke i šum valova prolazili su i klišeji, a manjak mašte i stila uvijek se mogao zataškati kao – jezična prepreka. Glas o jadranskim galebovima i “galebarenju” širio se najpouzdanijim putem, usmenom predajom iz prve ruke. I tako sve dok se jedno ljeto nismo dogovorili prijatelj i ja da, onako ko za despet, zbarimo dvije prijateljice. On je napikiro moju današnju ženu, evo…koja tu je fala Bogu s nama večeras, a ja njenu priju. I amo…! – Slušamo našeg prijatelja i smijemo se do suza ! Ali, etoooo… život ti je igra. – O galebarenju mogu samo pripovijedat priče – kaže Toni – hvatajući u ruke gitaru.

Aaaa… to, što se prije 20-ak godina događalo za vrućih ljetnih noći mnoge turistkinje još čuvaju kao dragu uspomenu. Pokušaji današnjih golobradih mladića, pak, uglavnom spadaju u kategoriju: Maaa… je li to moguće!??

Jadranka

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *