Input your search keywords and press Enter.

RAZBIJAČINA KAD NAM DOGULI

Kažu kako je stupanj transparentnosti neke strukture obrnuto proporcionalan njezinoj koruptivnosti. Kako iskoristiti taj uvid?

Po pravosuđu naravno i po poštenoj čeljadi. Ehhh…a što je naša oporba? Jadna i blijeda! Kako je netko rekao trebalo bi za to vremena i smjena generacija. No, najvažnije od svega je: ”kasno moj Đurooo!“ Za to je potrebna cjelokupnost i zrelost, koja se ne pokazuje samo na riječima.
Je, ali se stariji politički uhljebi (kadaveri) ne daju se iz fotelja; nego radije potkopavaju mlađe poštene, iskrene mlade ljude. Nikad im dosta! I ne samo to; neće ih niti narod, niti stranački lideri…? Zapravo; oni koji su to očekivali, njih tri stotine tisuća je iselilo zbog nepravednosti u hrvatskom društvu, a ne zbog siromaštva. Mlade generacije koje su mnogi roditelji odgajali oslobođene predodžbi, mržnje, ili neke lažne superiornosti ili pak inferiornosti, oni koji su odlučni, energični, žele zamijeniti inerciju, korupciju, pokvarenost, ali avaj
Jadno nam je to avaaaj…!?
Ne daju im!
Zašto?
Preslabi u duši udre im moć u glavu, mnogi prodane duše za par škuda, a onda kako bi i mogli poduzeti mjere protiv dekadencije, trulosti, opadanja kad imaju svoje korijenje u prošlosti (povezanosti); mislim i na HDZ i SDP…
U Hrvatskoj prvo treba zaboraviti kult osobe (ličnosti) i pokušati napraviti mir s prošlosti. Hebemu; to je od izuzetnog značaja, naravno sve sociološki počinje od prvog stupa društva, a to je obitelj. U društvu se treba stvoriti jedna pravilna i zdrava osnova, u kojoj roditelji imaju vremena za svoju djecu i za sebe same, da ne trče raditi prekovremeno za pišljivih par kuna, nego da se potiču umjesto toga mali i veći obrti i poljoprivreda. Uz to smanjenje birokracije, bacanje s posla: jataka, rođa, kulaka, frendova, pajda …itd. Ma možemo napisati tomove knjiga o tome zar ne?
Netko će mi rijet kako sam fantasta; ali što je danas fantazija, sutra može biti zbilja. I kad će to sutra doći to ovisi o nama samima i našoj svjesnosti, jer toleriramo nečija nedjela okrećući glavu na drugu bandu, isto što i slagati se sa stanjem u kojem smo se našli u kaljuži….
Kad izbor zastupnika u Sabor bude ovisio o njihovom radu onda će se više truditi. U vrijeme izbora u SAD-u zastupnik dolazi u svoju izbornu jedinicu i kaže napravio sam to i to, sudjelovao sam u izradi tog zakona, glasao sam protiv tog poreza ili za taj porez, lobirao sam kod te tvrtke da otvore radna mjesta u našoj jedinici itd. Ali kod nas je važno da u središnjici lobira za mjesto na izbornoj listi, a medijski nastup stranke u vrijeme izbora odrađuje predsjednik. Zato oporba i nema volje ni želje, a vjerojatno ni znanja, iznositi neke nove ideje. Ni jedan oporbeni vijećnik ili zastupnik nije rekao kako bi on ulagao sredstva iz proračuna i zašto, kako bi privukao npr. autoindustriju u Hrvatsku, kako bi spasio brodogradnju, kako bi poboljšao investicijsku klimu u svojoj izbornoj jedinici, kako bi stao na branik održivog turizma u gradu. Kad bi jedan zastupnik iz neke županije rekao dovest ću jednu poznatu korporaciju, smanjiti poreze i otvoriti 1000 radnih mjesta i ostvario obećanje, i to bi bio poticaj za druge da tako rade. Ma…ke; samo žicanje u svom toru i za svoje, kako bi osiguro glasove!?
Ma zašto ja ovo uopće pišem? U demokracijama s velikim tradicijama stvari su uređene isključivo na interesima. Kako su interesi u pravilu materijalne pa onda i nematerijalne prirode kroz povijest su se interesne grupacije borile za svoje interese i sustave kroz koje mogu zaštititi svoje obitelji. Neki dan skupilo se tristotinjak vitezova i vitezica gori u Zagrebu, s crnim odjelima, plaštevima, križevima; i insoma riječ je o vitezovima Reda sv. Jurja kuće Habsburg-Lothringen koji su tako obilježili jedan od dva njima najvažnija dana – Ordenstag, odnosno Dan Europskoga Reda sv. Jurja. Ma bravo! Jerbo, u svijetu vladaju desetak najmoćnijih obitelji; tijekom 19. stoljeća na vrhuncu su bili Rothschild , posjedovala je daleko najveće privatno bogatstvo, kao i daleko najveće bogatstvo u modernoj svjetskoj povijesti. Idemo dalje: Remgro, pa obitelj Rupert je vlasnik i lanca privatnih bolnica Mediclinic. Džon Astor je rođen u Valdorfu ( Valdorf Astoria) kao mesarov sin u Badenskom vojvodstvu u Nemačkoj. Prvi je istaknuti član obitelji Astor, prvi multi-milioner u SAD, i tvorac prvog trusta u Americi.
Utemeljitelji su tzv. Bilderberški skup; godišnji skup zatvorenog tipa s oko 200 gostiju, od kojih većinu predstavljaju utjecajne osobe na području poduzetništva, medija i politike. Jedna su od najmoćnijih političkih, medijskih, ekonomskih poslovnih skupina, a sastaju se na raznim lokacijama jednom godišnje radi raspravaljanja o budućnosti svijeta. Neki grupu optužuju da potajno vlada i upravlja svijetom preko EU, G8, WTO, Svjetskog ekonomskog foruma itd…? Članovi skupine su predsjednici država, ministri, vlasnici korporacija, bankari, industrijalci, predstavnici medijskog kartela itd. Neki od poznatijih članova su Kenneth Clarke, Henry Kissinger, Denis Healey, Reginald Maudling, Romano Prodi, Mario Monti. U prošlosti, navodni su članovi bili Margaret Thatcher, Roy Jenkins, Jeremy Thorpe, Helmut Kohl, François Mitterrand.

A onda; sjećate li se obitelji Korleone u epskoj Kopolinoj trilogiji „Kum“!? Inspiracija je bila najmoćnija od svih mafijaških porodica ikada – Đenoveze. Ime je dobila po Vitu Đenovezeu koji je bio “cappo di tutti cappi” 60-ih i 70-ih. Vinsent, kojeg su nazivali Gigante je nasledio Vita i uspešno integrirao „obitelj“ u najprofitabilnije legalne poslove i vrhunsku politiku.

Gran’finale; politička umrežena oligokracija – oligarhija. Vlast polaže konte na izborima, jedino tada i nikad više. Kako naši mediji nisu nezavisni i kako s našim sredstvima iz proračuna se financiraju, tada našim novcima lažu i mažu, obećavaju brda i doline koje ne ostvare. Ergo, vlast je itekako odgovorna biračima i sustav tako funkcionira da se (ne) može dogoditi da netko zlorabi vlast i ne radi u interesu onih koji su ga izabrali.
Naravno naši birači apolitični nasjedaju na propagande, laži i maži. I onda se događa “marry go arround”.
Takva svijest birača i takva politika stranaka ukoliko nema konstantnoga ekonomskoga rasta, nerješavanjem problema dovesti će do revolucionog stanja, nemira i razbijačina kad biračima doguli. Kuku si ga bogatunima i ovim našim servus slugama!
That ‘ll be the day…hahahaha!

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *