Input your search keywords and press Enter.

Novitate po Jadranki: Neka je proklet svatko tko pribavi… Za svoje

Situatacija u našoj lijepoj je pomalo spooky; izludio ih ovaj Agrokor d.o.o. Onda neki dan jedna novinarka kaže: ‘Eto… Agrokor preuzima pet hrvatskih banaka i jedna ruska banka?!’ Maaaa….koje hrvatske banke? Ne želim puštat crnilo, ali para mi se kako ćemo sada balat onu: kaaaaaka…ljin…ka…kaljinkaaaa…maja! Zinulo dupe, a?

Passa la’ paura del Padron; istina da se dobro potkožio, ali cipelarenje po krepanog magarcu neće donijeti koristi. Istina je i to kako imamo ‘pokvarenost u društvu’ i valja je sasjeći; sreća da nije tako duboko prodrla. I ne mislim kako će sama Vlada biti spremna sve to odstraniti, valja imati u vidu i oporbu i sve koji mogu pomoći. Istina neće se sve moći spasiti, ali bolje išta nego ništa! Nego, homo se mi ‘ogradit i otvoriti našu Dubrovačku banku’ – i gledat svoja posla! Sad kad poskupi cestarina, opet ostajemo zadnja rota na kariću… E… sad kad smo panuli u depru, mnogi se utječemo onom u što vjerujemo, pa tako naš poštovani Ministar Žužul reče, kako jedan svećenik vrijedi više od dvadesti liječnika! Tako se opet vratih na naš voljeni i mistični otok Lokrum ne bi li tamoka otvorili centar za duhovnu obnovu i vježbe!? Da, svakako je hvale vrijedna obnova benediktinskog samostana, što me jako veseli! Ali kad sam pročitala kada je bilo ono   ‘vjenčanje stoljeća’- Fabiole Beracase i Jasona Beckmana; padne na um Upravi rezervata zamisao o unajmljivanju otoka cijeli dan pa su oformili tu cijenu?!? Ne mooogu… vjerovaaat!? Otok je javno dobro! Zaštićen rezervat? Odakle im pravo da im tako nešto padne na pamet!? Oni su gradska firma kao i bilo koja druga; dano im je upravljanje za obavljanje prijevoza, održavane otoka, davanje koncesija! Aloooo…. po’bogu, kavo privatno unajmljivanje? Primjerice dođe bogatun i hoće iznajmit otok pet dana? Ja vam kažem, neka ga oni iznajme, ali nama građanima nitko ne može zabraniti pristup!!! A… da ga vidim tko će se usudit afitat privatniku; to ti je ko da postaje privilegiran, a znamo što se događalo onima koji su ga ćeli ‘imat’ – pa makar i na jedan dan!? Hehehehe! U tom tonu legende i prokletstva neka vam ispripovijedam istinitu storiu; pa tko hoće neka vjeruje, a tko neće… ne mora, a tko ga hoće imat; voilà! Insoma; moj prijatelj mi opisao svoj neobični doživljaj: To je bilo 2004. na Lokrumu. On je inače profesor francuskog jezika, a u to doba je radio kao turistički vodič. I vodio on jednu grupu po Dalmaciji te su posjetili i Lokrum. On je išao prvi te im sve spjegavo, a to je bila grupa starijih turista – francuskih penzića. I kada su otišli u okrug benediktinskog samostana, njemu se krajolik počeo nekako činiti neobičnim. Kao da je neka izmaglica… Pogleda u desno u smjeru gdje je nešto osjetio, a tad ugleda i bijeli mramorni kamen dimenzija oko 30 x 20 x 15 cm u travi. Krene… onamo, spusti se bliže njemu i vidi natpis zlatnim slovima:

‘Nikad mudrost nije rekla što priroda nije potvrdila.’

Štoviše mahao je rukom… ko da istjeriva maglu oko kamena da bolje vidi natpis. Onda se pridigao i turistima preveo što tu piše, a ovi nisu ništa neobično reagirali. Dok im je spjegavo cijeli mu je prizor s drvoredom bio nekako idealan. Kao da to nisu stabla nego ljudi. Nešto… kao da je dospio u raj. I to ona slika Raja koje vidimo na fotkama Lokruma. Inače je moj prijatelj ateist i ne vjeruje u nikakvu varijantu Boga, niti zagrobnog života. Tek je došao k sebi nakon 15-tak minuta. Da je bio sam, bio bi malo zastao da vidi što se to događa s njim, ali pošto je bio vodič, morao je blebetati kontinuirano a da ovi ne skuže kako se s njim nešto događa. Ovaj je doživljaj na njemu ostavio duboki trag, te je počeo sumnjati da stvarno ima još nečega osim ovog što vidimo. Ali vjernik nije postao iako mu žena liže oltare. A on to i dalje smatra ludorijama. Pa se jopet vratio nakon godinu dana, ali kamena nije bilo. Tek je malo podalje vidio jednu kamenu ‘katedru’, ali sve je bilo skroz drukčije: dalje 20 metara s neobojanim natpisom koji se jedva vidi. Sada je bio još više zbunjen. Jedino mu je žao što taj kamen nije dotakao prije godinu dana. Onda bi vidio da li je opipljiv. Normalno, on je malo bolje istražio povijest toga natpisa i našao da to potječe iz doba antike. Nije to iz kršćanske filozofije. Sada ga i dalje muče neke sumnje da bi htio ispitati postoji li takav kamen u tom našem mističnom Lokrumu…?! Ja sam mu inače napomenula kako je za Lokrum vezno prokletstvo. Doduše on je o tome nešto čitao, ali nije to htio govoriti turistima. Jer je upravo francuski napoleonov general Marmont je bez Napoleonova znanja, ali uz njegovo naknadno dopuštenje, dekretom raspustio senat i dubrovačku Vladu i time ukinuo dubrovačku nezavisnost.   Je li se povodom tog događaja dogodilo prokletstvo ili kada; nitko ne zna!? Jesu li šterike paljenje naopako? Stoje li uspravno; paljenjem svijeća unijet ćeš više dobre vibre u tvoj dom; profiniti te i produhoviti, privlačeći element etera i jačaš upravo te kvalitete u prostoru i sebi! Slučajnost, misterija, halucinacija ili ludilo… !? Ako bi tko pronašao ovaj kamen, time ova storia prestaje biti misteriozna, jer postaje znanstvena. To ujedno daje informaciju da između misterija-mističnog i znanstvenog nema razlika. Kad se nešto što se smatra misterijem objasni razumom, misterij nestaje i postaje znanstvena spoznaja ili znanstvena interpretacija.

Zgodno, zar ne? Idemo se bacit potragu u duhovnost i mistiku možda nađemo ‘kamen mudrosti’ – kako izbjeći prijetnju od državnog bankrota….

Jadre

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *