Input your search keywords and press Enter.

MODERNI ROBIN HOOD

Kriza u SDP-u ; eto ti teme za piskaranje i raspravljanje da nam ne bude dosadno ! Te…treba smijeniti Davora Bernardića, te ovo, te ono; da ne povjeruješ, osobito od esdepeovaca koji sjede dvadesetak godina u Saboru i redovno dižu ruku za Zakone i mjere koju su danas dovele zemlju gdje i jesmo…!?

Koga to oni imaju u svojim redovima kako bi zaustavilo urušavanje ovog jadnog gospodarstva!? Đe je ta ljevica uopće danas!? Zar nisu i sami donosili zakone kada bi došli na vlast i redovno opterećivali građane, i nastavljali onamo gdje bi HDZ –e sto!?

Nego još par riječi o Davoru Bernardicu: kad bi i htio nešto postići trebao bi dobre pomagače, a…đe? Možeš ih na prste izbrojati. Ekipa od Milanovića misli kako može dalje naprijed silovitom retorikom kojim je nekadašnji Premjer bio poznat. Ali dragi naši …pa predobro znate kako su u našoj zemlji ogromne zapreke napredovanju u poštenom gospodarskom i moralnom vođenju zemljom; toliko ste svi skupa slabi i ‘zagovnani’ da se jedva na… jedvite jade držite na nogama. Osim što bi sjedili u Saboru; pa finke dura non paura; pa makar i putem nekog ‘neoliberalnog Robih Hooda!’ U takvom slučaju čak i da imate super lidera on neće moći upotrijebiti snagu kako bi proizveo pravi utjecaj na one oko sebe; jer to ne odgovara nikome!

Zašto!? A…zato što to već i ptice na grabi znaju! Snažni protivnici i lopine trebaju biti KAŽNJENI i VRATITI POKRADENE SOLDE! Potrebno je biti tvrd kao metal i ustrajati; ali tko?

Znam! Lobi bogareti povezani s politikom, a ko drugi!? Mi smo uvijek bili specijalisti za ludorije. Peruča je dokaz s gđom Dalić! Lijepo vam kažem; evo imate priliku direktno pomoći modernizaciji Hrvatske jer lobiji za forsiranje fosilnih goriva (ne)pokušavaju spriječiti izgradnju ekološki i ekonomski ‘isplative’ Peruća elektrane? Toliko sunca, vjetra, rijeka, planina i jezera – a toliko gluposti, počevši od “Nuklearnog Lobija”… pa nadalje.

Veni, Vidi, Vici – uvali im pa nek se he***U! Industrije nema, a neće je niti biti. Šume u golf terene i kvit! Pa lijepo toplinu rokaš u staklenike, pa onda kukuuu…nama; poplave, potresi, kaos! Jedini smisao te elektrane je da plinski lobi nakon što je uzeo enormnu lovu od države i doveo preskupi plin u područje gdje ga nitko niti treba, niti želi, niti ga može priuštiti, sada mora nekako pronaći razlog kojem bi od države uzimao enormnu lovu za transport plina kroz Dalmaciju. Nedaj bože sagraditi elektranu u kontinentalnoj Hrvatskoj gdje je plin jeftiniji i onda, gle nevjerojatne činjenice, breaking news – transportirati je**nu struju u Dalmaciju je**om žicom koja je jedno 370 puta jeftinija od je**nog plinovoda! Što je slijedeće, sagradit će hidro elektranu u istočnoj Slavoniji i onda cisternama šlepati vodu iz Peručkog jezera kako bi elektrana radila? Ja niđe njesam viđela u EU planovima ovako nešto? EU ima u svojim dugoročnim planovima si je postavio energetske i klimatske ciljeve do 2020., 2030. i 2050. smanjenje stakleničkih plinova za najmanje 20 % u usporedbi s 1990. 20% udio energije iz obnovljivih izvora, 20 %povećanje energetske učinkovitosti. Cilj do 2050. 80 – 95 % smanjenje stakleničkih plinova u usporedbi s 1990.

Đe je danas moderna ljevica i socijaldemokracija ala’ Skandinavija!? Je li to u preraspodjeli bogatstva; bogati i siromašni!?

Gunnar i Alva Myrdal, dva vodeća socijaldemokratska mislioca 20. stoljeća vjerovali su kako su skandinavske zemlje posebno prikladne za eksperimentiranje s visokim porezima i preraspodjelom bogatstva. Zašto oni žive dobro?! Država svojim građanima osigurava zdravstvenu zaštitu, dječju zaštitu, besplatne fakultete i subvencionirano porodiljsko i bolovanje, sindikati su izuzetno jaki, mada su oslabili nešto u zadnje vrijeme. Skandinavci imaju svoje svađe zbog ovih sistema i načina na koji oni funkcioniraju, no oni barem nisu uništili društvo; pokazatelji o životnom standardu i zdravlju su impresivni. Ali Švedska je uvijek davala vrlo velikodušne poreske olakšice za kapitalne troškove. Zakoni o radu su kreirani tako da najveću korist donose velikim kompanijama. Kako bi privukla vrhunske eksperte iz cijelog svijeta, Švedska je uvela „porez za stručnjake“, koji štiti 25% njihove zarade od oporezivanja na period od tri godine. Pada mi napamet kako zaštititi odlazak naših stručnjaka!

Ono po čemu su skandinavski socijalisti u prednosti u odnosu na druge socijaliste u svijetu je što su ovi prvi shvatili da možete imati ili veliku socijalnu državu ili natjerati bogate da plaćaju sve to, ali ne možete imati i jedno i drugo. Što je onda po srijedi!? Imaju još uvijek homogenu populaciju, snažnu radnu etiku, nekorumpiran javni sektor, visok stupanj povjerenja u političare i birokraciju, i konkurentnu ekonomiju koja je može plaćati račune. Ako tamo ne bude funkcioniralo, vjeruju da bi teško moglo funkcionirat bilo gdje. Postoji kulturna pozadina koja objašnjava neke od uspjeha; dva skandinavska ekonomista, zaključila su kako je visok stepen povjerenja rezultat naslijeđa, te da povjerenje u druge i društvena kohezija stvara socijalne države, a ne obrnuto, jer je primamljivije davati moć političarima i novac strancima ako vjeruješ da su oni pristojni ljudi koji nikad neće prevariti sistem i isisavati novac iz zemlje.

Na pitanje: „Pod kojim okolnostima je opravdano prihvatiti vladinu pomoć na koju ne postoji utvrđeno pravo“ u 1991. i 1998. Skandinavci su dominirali u svijetu u odgovorima „nikad“. Danas je pao na neki 50% …?! Ja bih pitala naše: „Pod kojim okolnostima je opravdano prihvatiti vladinu ‘pomoć’ za vladajuće ako ne postoji utvrđeno pravo“ u 2017. Za sada, švedski eksperiment sa socijalizmom se nastavlja, no u drastično reduciranom obliku s ogromnom dozom ekonomskog liberalizma. No, pokušavati švedski model primijeniti u našoj ili nekoj sličnoj zemlji s potpuno drugačijom kulturnom podlogom, može imati zastrašujuće negativne posljedice. Ne znam đe ćemo mi finut; po svoj prilici u bankrot!

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *