Input your search keywords and press Enter.

INTERMECO U BETULI

PERSONA NON GRATA
U betuli Od Tonka jopet se sjedi i debatira o novitatima, ma ovoga puta seriozamente pokarala se komapnija bela, pa svatko na svoju bandu kako je to od pamtivijeka:

– Onaj tvoj amigo…hadezenjara je zo je ko’pešta! – pa zipne malo maccihata gospar Memo gledajući u Đura što se đusto spremo ćihnut…pa se ferma otvorenih usta.
– Slušaj me dobro; ti si bio i osto stara komunjara i nema veće štetoćine od vas! – žestoko mu odvrati i ćihne dva puta.
– Što ste se jutros uhitili; ajde fermajte! – dobaci gospar Tonko.
– Ma…čekaj malo; kome primo imaš fizičko zlo, a odnosi se na prirodne katastrofe, zdravlje i boli; ne daj Bože. Kome sekondo imaš metafizičko zlo; a to znamo ko je! – pa nastavi pripovijedat držeći roge iza leđa: – i moralno zlo što je onako kako smo se liberamente dećidali pa je takvo i čeljade, bilo iz koje stranke oli bande!?– zaključi gospar Ivo.
– Va’ben… kako je onaj Saucha oli Vrdoljak od lijeva finuo na desno? Kako hi znaš prolegat i na vrijeme reagirati za koga glasat!? – skoći sa stočića uzrujano Pepo.
– Što tu praviš’ teatar bogareti! Ka’ vidim ujutro jednog mog iz ulice, znan kakva će mi biti giornata i subito mu okrenem rožine.
– E…vidiš tako mi i Srbi! Sad se tratavamo s ‘Persona non grata’ s jedne i druge bande? Četnici oli ustaše sempre lo steso!?
– A…neki dan sam fermo tamo na placi momenat ispred jednog kafića, i čujem konobara kako s vrata govori barmenu: – jedno belo i dve kratke…!? Ja osto, gledam ga i mislim se neka radi; ma… steso sgurado ala’ ko vas he***be!
– Stupido! Oni koriste antifašizam i ne srame ga se; su’čijem se naša diplomacija brani? Tuđman je lijepo reko:“ cijeli svijet se temelji na antifašitičkim načelima…itd!“
– Što je s nevinim žrtvama Bleiburga? Je li to moralno pitanje oli političko pitanje – ljutito će Đuro.
– Moral je metafizički temelj ideologije zaborava razlike između politike odgovornosti i politike krivnje. Prva je jedino sredstvo i svrha pozitivnog prebolijevanja trauma prošlosti, sjećanjem na žrtve i na njihovu uzvišenost, bez ikakvih drugih razloga osim komunikacije s onim što nadilazi naše profane živote. Druga je vjerodostojniji način pravno-političkog razračuna sa zločincima bez kompromisa, bez lažne milosti i politizacije suda.
– A Viđeli smo Šešelja poslije sudske presude!? Naši su se pokupili ko’ posrani golubovi? Onda, im Tusk im lepo reče nahvalivši Vučića kako je ko Tesla i što ti ga ja znam…
– Znaju oni kako će con la gente Balcanica i svojim interesima! Jednostavno se “uštekaju” na žrtvu poput vampira, i upadamo giusto u njihovo naručje.
– A mi se hranimo junk foodom ko’ i svoju taštinu lošim i niskim energetskim “frekvama” … – podrugljivo će netko za šankom.
– Što ti je to frekve? – uzbuđeno će Memo.
– Na kojim talasima slušaš novitati i čitaš foje!?
– Ma…pogledaj samo vijesti; točno znaš koji je portal čiji oli televizija! Slušaš ta izvrtanja činjenica, obmanama, izbjegavanju odgovornosti, negiranju stvarnosti, izmišljanju priča, prikrivanju istine, stanjima koja su nepromjenljiva i odsustvo empatije i ne obraćanje pažnje na bilo kakve moralne norme; nešto teribilo!
– A onda ti telefonavaju prave ankete, ili ko’ bajagi kako si zaboravio ko’ neki nalaz oli platit konat; pa đe stojiš, pa đe ti djeca stoju; pa je li ti familija glasala oli nije; pa za ne vjerovat čime se sve služe!? U mene žena kako litostroj sve im reče. A bome oni se služe sutijem, evo ti skandala s Facebookom! Tutto quanto kombinaju s krajnjim ciljem podređivanju, služenju EU i opstanka na političkoj sceni, ali zaboravljaju kako uništavaju sami sebe i vlastiti narod sutijem hrvatskim jalom!
– Fotelje i političke pozicije, a ne la verita i zaštita nacionalnih interesa; tuto xe venduto Dio mio!? – nadoda profesur. Altro che Conte della motika! Mala matura, a del resto u Mostaru!
– Ne…ma ke; to ti je njihov spiritus movens! Prirodno laktarenje! Ustvari strah od gubitka vlastitog ega, kojeg nikad nisu niti mogli ispravno izgradit, a niti ga posesat. I zato se hrane tuđim strahovima, uspjesima i neuspjesima, uporno nastojeći sami sebi pokazati i dokazati kako ipak postoje, koliko su jaki, najjači, najuspješniji; najbolji aaaahhh…a viđi đe smo finuli?
– Koje perikuloze likove mi trpimo, a niko ništa! Ma…uopće nemaju košence, nemaju kompasjuna. Njihovi moždani ne funkcionaju ko u normalnog čeljadeta.
– Eeee…pokonji Miketić je lijepo govorio kako vazda valja malo lebdit u ariji…!? Hahhaaaa…buonumore!
– Njih psihoterapije mogu još samo dodatno sforcat za bolje vrebanje; maaa…kakva su to čeljad?
– Ta čeljad nisu iste sorte kako mi; satrapi…
– Valja nosit česan uza se; ma ne…glavicu nego intjeru vreću!
– To ti je po koljenu; prolegaj prvi pađinu Novog Zavjeta ko je iz kojeg plemena…

Jadranka

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *