Input your search keywords and press Enter.

Fantasti oliti ga sanjari

Bilo je lijepo!
Jedna od ljepših božićnih bajki na Stradunu. Pohvale našima glumcima i scenaristima iz Grada: Udruga Nazbilj i Turistička zajednica grada Dubrovnika…

Vjerujem kako svi volimo bajke. Dječica rado zaplove svijetom mašte i užive se odmah, dočim kasnije već se ‘netko’ pobrine da sve to polagano briše zaboravljajući na emocionalni rast djece. Radije ih šaljemo učiti engleski, pa još pisanje i računanje kako bi bili spremni za prvi razred. Po svom unuku znam kako oni to uče mehanički, jer doista za intelektualno poimanje svega što ih čeka spremni su tek od sedme godine. Stoga dragi roditelji potičite njihovu maštu i kreativnost imat će vremena za učiti…Bajke na jednostavan način postavljaju sva moralna pitanja, i zapravo vrlo jednostavno rješavaju zavrzlame. Tjeraju nas da se pitamo: Koliko je vrijedna vlastita žrtva? Koliko je potrebno za sreću? Je li bolje davanje ili primanje? Koliko su pravo prijateljstvo i ljubav važniji od mudrosti? Recimo, moj se unuk boji za glavnog junaka; pa sam se mislila kako mu reći za vuka i crvenkapicu dok je bio malen, pa bih nešto sprtljala, iako znam kako ga život neće maziti. Onda, mu kažem kako se borba dobra i zla baš uči u bajkama i kako će jednom pravda biti zadovoljena, i osjeća olakšanje. Paaa… i nije da mu je to tako strašno s obzirom na zastrašujuće igrice koje mogu vidjeti na playstationu!? Kako li će teka ova ‘informatička djeca’ posložiti vlastite slike, vlastiti svjetonazor…?! Kome se prepuštaju u koga imaju potpuno povjerenje u onoga koji bajku (ne)priča ili sebe dok drži gamepad u ruci, pa mu se dodaju nekakve ‘moći’ kako bi se zaštito ili likvidirao nekog rogatog lika na ekranu!? Gužva na Stradunu, i vjerujem kako je svako dijete uspjelo dobiti po regalić, jer eto…neke su mamice naguravale svoju djecu kako bi dobili i više regala!? Hoćemo li dogodine staviti vile-čuvarice sa štapićem kako bi mamice dobile po prstima, oli daju odmah primjer svojoj djeci kako se treba laktati!?

Volimo bajke i mi odrasli i ne čudi me uspjeh filmova: ‘Gospodar prstenova ili Harry Pottera’; jednostavno volimo pobjeći u neki svijet iz mašte, svijet koji nam daje ohrabrenje. Neki likovi iz mojih romana koji su djelomično prožeti fikcijom, dođu mi u’pamet koji puta ko’da su stvarni! Pa se nasmijem, a da nije tako što bi bio svijet ‘nas umjetnika’. Bajke se sve manje čitaju djeci, a literatura je nekada predstavlja bijeg od stvarnog svijeta koji nas guši svaki dan sve više i više. Sjećate li se tako bajke: “Božićna priča”, engleskog spisatelja Charlesa Dickensa, do danas ostala jedna od najpopularnijih i najdugovječnijih božićnih priča. Roman je prvi put izdan 19. prosinca 1843. Priča kaže:
Škrtog direktora Londonske banke Scrooga posjećuje nećak koji ga moli da ga pusti s posla na Božić. On ga pušta, ali uz uvjet da mu taj dan neće biti plaćen. Nakon što Scrooge zatvori ured, dolazi mu duh prijatelja Marleya u okovima i govori mu kako će ga posjetiti tri duha: prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob zameten snijegom i obitelj koja se veseli njegovoj smrti, Scrooge ispravlja svoje krive postupke i odlazi nećaku na proslavu Božića te donosi jelo i piće. Svi sretno i zajedno slave Božić. Ne brinem se za one koji znaju ovu bajku, nego oni koji će je vjerojatno iskusiti ovako ili onako!?
Na finimentu; na prekobrojnim kućicama, šatorima i štandovima u Gradu nešto se malo kupuje originalnih božićnih darova, poput ručno ukrašenih staklenih balunčića ili anđelića i pomalo sve to postaje tradicijom, jerbo treba nešto i za furešte što arivaju za feste.
Božićni ili adventski sajmovi u srednjoj Europi imaju dugu tradiciju. Austrijski su posebno omiljeni, a najpoznatiji među njima svakako je bečki adventski sajam. Riječ je o pravoj maloj zemlji čuda, koja svake godine privuče više od tri milijuna posjetitelja. Posebnom ugođaju sajma pridonose i zborovi iz cijeloga svijeta, čiji repertoar varira od klasičnih skladbi, preko tradicionalnih božićnih pjesma do gospela. Dok Srđan Kera ima nadahnuća i gradski oci izbursaju koji solad dotle će biti mađike i fantasta! Radost, glazba, imaju snagu olakšati napetost u našim srcima i olabaviti stisak mračnih emocija, i taj entuzijazam se onda izražava spontano kroz pjesmu, ples, i tako je to bilo od pamtivijeka nadahnjujući učinak ‘nevidljivog svijeta bajki’ koji očarava čeljad i pokreče sva srca i povezuje ih u jedno…