Input your search keywords and press Enter.

Ne krećite na put dok ne provjerite ovih 10 stvari na svom automobilu!

Vrijeme je godišnjih odmora i mnogi planiraju putovanja s obitelji na more i to u većini slučajeva automobilima. Stoga ako se spremate na duži put, ne čekajte posljednjim trenutak za pripremu automobila. Još je gore ako smatrate da takav “luksuz” uopće nije potreban.

Neprovjeren i neispravan automobil može i najljepše putovanje pretvoriti u “noćnu moru”, te vam zagorčati život do krajnjih granica. Dakle, bez obzira na loše vremenske prilike, došao je trenutak da se ozbiljno prihvatite posla i automobil pripremite za ljetnu avanturu.

Ne treba ni spominjati koliko je opasno voziti s neispravnim kočnicama, prolupalim amortizerima ili istrošenim gumama, posebice pri velikim brzinama. Čak se i ne mora dogoditi nesreća, dovoljan je najmanji kvar da vam prisjedne putovanje i godišnji odmor. Uz to je vožnja s neprovjerenim automobilom skuplja (veća potrošnja) i neudobnija (trešnja, buka).

Sve su to razlozi da automobil pripremite temeljito i bez žurbe. Samo dobro pripremljen automobil može vam osigurati sigurno i bezbrižno putovanje. Znatno se smanjuje rizik iznenadnih zastoja i nepredviđenih troškova, a bolje stanje automobila čini vožnju udobnijom.

Najbolji je savjet otići na servis, pogotovo ako se približio servisni interval te ugraditi kvalitetne gume. No, mnogi nemaju novca za takve zahvate te najviše možete napraviti temeljitim pregledom. Pravodobnim se otkrivanjem kvarova sprječava nastanak velikih havarija i znatno smanjuju troškovi. Time istodobno olakšavate izbor najboljeg, odnosno najpovoljnijeg servisera te sprječavate prijevare.

1. Prije svega provjerite motor

Krenite s motorom. Da bi dobro funkcionirao tijekom vrućih ljetnih dana, važno je da bude napunjen svim tekućinama “koje život znače”. Količina i kvaliteta rashladne tekućine od presudne je važnosti za dobro hlađenje. Kontrolirajte razinu rashladne tekućine u kompenzacijskoj posudi i po potrebi je dolijte. Ako je niste mijenjali u posljednje dvije godine, sada je pravi trenutak da to napravite.

2. Provjerite gumene cijevi i obujnice

Provjerite i sve gumene cijevi i obujmice. Ako su ispucale ili propusne, izmijenite ih, jer nije dobro da se rasprsnu ljeti, kad su pritisci i temperature u rashladnom sustavu znatno viši. Ugrijte motor i provjerite uključuje li se ventilator. Ako ne reagira ni kada kazaljka termometra zađe u crveno, otiđite kod autoelektričara.

3. Provjerite kočnice i gume

Ne zaboravite provjeriti kočnice i gume, jer su neispravnosti i kvarovi na njima izuzetno opasni. Prije puta, preporučljivo je temeljito oprati automobil, izvana i iznutra, jer je tako vožnja ugodnija i sigurnija, a na čistom motoru lakše se uočavaju nepravilnosti.

4. Provjerite razinu ulja

Kontrolirajte razinu ulja u motoru i po potrebi ga dolijte. Ljeti je radi boljeg hlađenja, dobro da bude na maksimumu. Ako se približio interval izmjene, ne cijedite ulje do posljednjeg kilometra. Izmijenite ga zajedno s uljnim filtrom. Tako ćete motoru olakšati rad u uvjetima povećanog toplinskog opterećenja i produžiti mu vijek. Provjerite i razinu ulja u mjenjaču te ga po potrebi dolijte.

5. Provjerite akumulator

I kod suvremenih akumulatora preporučljivo je prije ljeta provjeriti razinu elektrolita u akumulatoru i po potrebi doliti destiliranu vodu. Pregledajte “kleme”, pažljivo ih očistite i namastite. Ako je akumulator na izdisaju, obvezno ga izmijenite prije odlaska na put.

6. Provjerite propusnost rashladnih cijevi

Tijekom ljeta sustav za hlađenje izložen je povećanom opterećenju. Posebno su “na udaru” gumene cijevi za protok rashladne tekućine. Svi su spojevi kritična mjesta na kojima može curiti rashladna tekućina. Primijetite li vlažnost na spojevima, pritegnite i po potrebi izmijenite obujmice.

7. Provjerite ventilaciju

Sve više automobila na našim cestama ima klimatizacijski uređaj. Međutim, oni koji nemaju klima uređaj, a da se ljeti ne bi kuhali, trebaju provjeriti funkcionalnost ventilacijskog uređaja. Ako ventilator ne radi, provjerite njegovu ispravnost, odnosno ispravnost električne instalacije. Detaljno provjerite ispravnost polužnog mehanizma te propusnost svih ventilacijskih otvora. Po potrebi ih detaljno očistite. Ako imate klima uređaj, provjerite stanje rashladnog medija i po potrebi ga dopunite.

8. Izmijenite ispucali remen

Detaljno pregledajte remenje. Zupčasti se remen pregledava skidanjem zaštitnog poklopca. Motor ubacite u brzinu i polako gurate, dok se ne zaokrene cijeli remen. Primijetite li bilo kakvu pukotinu, izmijenite ga, jer njegovo iznenadno pucanje može izazvati havariju motora. Jednako je važan klinasti remen koji okreće vodenu pumpu i alternator.

9. Kočnice spašavaju život

S neispravnim kočnicama ne smijete voziti ni najkraće dionice, a pogotovo ne smijete ići na duži put. Na ravnom i širokom dijelu ceste naglo zakočite pri brzini od 30 km/h. Automobil se ne smije zanijeti, a zanese li se, problem je u istrošenosti ili zamašćenosti kočnih obloga. Kontrolirajte razinu kočničkog ulja. Nedostaje li ulja, problem je u propusnosti sistema, najvjerojatnije u gumicama. Kočnice popravljajte sami samo ako imate dovoljno znanja. U protivnom je najbolje otići kod specijaliziranog mehaničara.

10. Guma glavu čuva, stoga ih detaljno pregledajte

Ljeti ne vozite sa zimskim gumama, nego koristite ljetne ili univerzalne. Kontrolirajte tlak, a idete li na put s punim opterećenjem, povećajte ga za 0.2 bara. Imaju li gume pukotine ili oštećenje, obvezno ih izmijenite prije odlaska na godišnji odmor. Preporučljivo je provjeriti geometriju ovjesa. Najbolje je automobil odvesti na pregled u ovlašteni servis.

ZDRAVKO JURIČKO
slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.