Input your search keywords and press Enter.

MojPosao – selekcija kandidata: Greške koje najčešće radite

Toliko ste puta prilagodili životopis, napisali bezbroj molbi i prijavili se na toliko oglasa. Samo da taj intervju prođe dobro i da već jednom dobijete posao.

Sigurno ste to pomisli svaki put kada ste krenuli u ‘lov’ na (bolji) posao. Razumijemo vas, potraga za poslom zna biti iscrpljujuća. Iz tog razloga donosimo vam iskustvo potrage za odgovarajućim zaposlenicima. Iskustvo s druge strane, nas kao poslodavca, naglašava poželjne stavke u prijavi i razgovoru za posao, ali i one koje je potrebno izbjeći kako bi potraga bila što uspješnija.
Nedavno smo za potrebe MojPosao i EduCentar portala imali više otvorenih pozicija za rad u različitim odjelima tvrtke (prodaja, marketing i IT odjel).
Nakon više od 300 pregledanih prijava i gotovo 20 odrađenih razgovora u zadnja tri mjeseca, želimo podijeliti s vama nekoliko savjeta važnih prilikom prijave i razgovora za posao.

PRIJAVE NA OGLAS

• Pročitajte oglas pažljivo i s razumijevanjem, a poželjno je da navedeno učinite i nekoliko puta. Time ćete izbjeći mogućnost da u prijavi navedete kako se primjerice veselite radu s inozemnim klijentima, a u oglasu je navedeno da ćete surađivati isključivo s domaćim klijentima.
• Oglasi na MojPosao portalu često sadrže upitnik u svrhu predselekcije kandidata. Nemojte na pitanja odgovarati brzopleto, razmislite prije odgovora jer upravo vas taj trenutak nepažnje može eliminirati. Upitnike za posao na MojPosao i EduCentar portalu prošlo je oko polovice kandidata što dokazuje da se na ‘jednostavnim’ pitanjima zbog manjka koncentracije možete lako ‘poskliznuti’.
• Čitajući poslane dokumente primijetili smo velik broj pravopisnih i gramatičkih greški, a u oglasima za posao naglasak je stavljen na visoku razinu pismenosti.
• Razmislite što bi poslodavac sve trebao znati o vama kao potencijalnom zaposleniku – slanje šturog životopisa u kojem niste naveli relevantno radno iskustvo neće vas dovesti na razgovor za posao.
• Još jednom apeliramo da provjerite dokumente koje šaljete uz prijavu. Slanje molbe naslovljene na konkurenciju ili za sasvim drugu poziciju govori da niste posvetili dovoljno pažnje prijavi i da ne pazite na detalje.

RAZGOVORI ZA POSAO

• Osim što neki kandidati nisu naveli svoj kontakt broj pa smo morali dolaziti do njih detektivskim metodama, drugi se nisu javljali na naše pozive. Ako tražite posao budite dostupni ili se javite povratno.
• Nakon što smo uspjeli dogovoriti intervjue sa željenim kandidatima, dogodilo se da se neki nisu pojavili. Prema dosadašnjem iskustvu, možemo reći da se čak 20% pozvanih kandidata ne pojavi na razgovoru bez prethodne informacije o nedolasku. Nedolazak na intervju nije problem, problem je ako niste javili da nećete doći. Samo razmislite kako biste se vi osjećali da dođete na razgovor, a poslodavac se ne pojavi bez ikakvog objašnjenja.
Uvijek pazite na dojam koji ostavljate i nemojte se zaboraviti javiti ako ste se predomislili, što je u konačnici posve opravdano.
• Zlatno pravilo pripreme za razgovor je proučiti čime se tvrtka bavi i još jednom pročitati oglas za posao na koji ste se prijavili kako biste se prisjetili što posao obuhvaća. Ako se možda niste dovoljno pripremili za razgovor, nikako to nemojte reći naglas pred osobom koja odlučuje hoće li vas zaposliti ili ne.

Istaknuli smo slučajeve koje smo nedavno sami prošli u potrazi za novim zaposlenicima, no postoji još mnoštvo savjeta koji vam mogu biti od pomoći.
Savjete za (uspješnije) traženje posla možete pronaći u MojPosao savjetima, a za dodatna pitanja slobodno nam se obratite na korisnici@moj-posao.net ili putem naše Facebook stranice.
Zaključno, pozivamo vas na ciljano slanje prijava koje zadovoljavaju navedenim uvjetima u oglasu za posao. S druge strane, također potičemo poslodavce da što više odgovaraju na vaše pristigle prijave. Više o našoj inicijativi poboljšanja odnosa na tržištu rada možete pročitati na portalu.

Petra Rulek
Specijalist marketingu
Marketing Specialist
Tau on-line d.o.o.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)