Input your search keywords and press Enter.

Dajanin voćni sirup

Evo jedan recept za nekuhani voćni sirup koji je vrlo vitaminski bogat jer nema termičke obrade. Potrebno je:
3 kg voća
3 l vode
60 g limunske kiseline (limuntus)
oko 3 kg cukara
veća posuda plastika, rosvaj

Priprema: svježe ubrano voće se opere i osuši (ocijedi). Ako je voće krupnije (jabuke, praske, naranče,..) izreže se na manje komade ili izgrata. Višnje se mogu staviti sa picama i zgnječiti lagano sa gnječilicom za pire, ali onda ide 4 kg voća. Doda se voda i limuntus i promješa. Stoji 24 sata poklopljeno uz povremeno mješanje. Onda se procjedi kroz papirnati filter, može i kroz 3 sloja kuhinjskog bijelog rolo-papira (ručnika) ili ko u stara vremena kroz gazu. Doda se onoliko kilograma šećera koliko ima litara tekućine i dobro promješa. Opet se poklopi i stoji 24 sata uz povremeno mješanje. Uloije se u boce ili tegle i drži na hladnom i tamnom mjestu..

Može se kombinirati i više vrsta voća. Posebno zdrava kombinacija je 1kg mrkve, 1kg cikle i 1kg sezonskih jabuka. Ogule se i nagrataju i prave dalje po receptu.

Provala sam i sa cvjetovima bazge (zove). Trebaju biti ubrani izvan grada. Ocvali ali ne i precvali da opadaju cvjetići. Dovoljno je 40 cvjetova jer ima jaku aromu. Postupak dalje isti. Može se dodati i menta, 10-ak stabljika radi boljeg okusa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)