Input your search keywords and press Enter.

Pastitsio

Nisu lazanje nego nešto slično, ali za ljubitelje paste i mljevenog mesa, svakako pun pogodak! Stavite da uzavri posoljena voda i u njoj skuhajte kratke makarule. Ocijedite ih.
U drugu teču zagrijte ¼ kikare maslinovog ulja i na njemu zažutite 1 nasjeckani luk. Na to umiješajte ½ kg mljevenog mesa. Kad se uprži i meso, umiješajte 2 kikare nasjeckane pomadore (može i iz konzerve). Onda umiješajte redom: 2 usitnjene pice česna, 1 ožičicu origana, ¼ ožičice kanjele, po ukusu soli i papra. Sve dobro umutiti i poklopiti da kuha 15-tak minuta. Dignuti s vatre i umiješati ¼ kikare prezle i 1 jaje.
U manjoj posudi napraviti bešamel s jajima:
zagrijati 3 kikare mlijeka sa 2 ožice masla. Nakon što se maslo otopi, dignuti s vatre. Umiješati 6 jaja – jedno, pa umutit pa drugo…miješati dok smjesa ne postane pjenušava. Dodati još 1 kikaru mlijeka i posoliti po ukusu. Pažljivo umiješati ½ kikare brašna da se ne stvore grudice. Vratiti na špaher i miješati dok ne zakipi i počne se stiskat pa maknuti s vatre.
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Pleh namažite maslinovim uljem i zaspite prezlom. Rasporedite polovicu makarula po dnu. Preko toga rasporedite smjesu od mljevenog mesa pa na to polovicu bešamela. Po njemu zaspite malo parmezana. Ona ide ostatak paste pa ostatak bešamela i po vrhu opet parmezan.
Peći oko 45 minuta ( dok vrh ne pozlati).