Input your search keywords and press Enter.

Kiseli kupus pripitomljen po Peliški

Svakakvih sam mailova s ričetama dobijala ovih godina, ali ovaj je definitivno najoriginalniji – šteta da je bez imena kojem bi se zahvalila – uživajte u čitanju/spravljanju/papanju…

U teči sa malo maslinova uja zafrigaj tanke listiće pršuta [ili možda gljiva, ako je petak a ako ne, može i šunka] ali samo crveni dio (bijelo daj susjedovom kučku/mačku jer je tvoj predebeo). Dodaj malo vina [kojega ima doma, a i kap brendija bi mogla palit] pa onda uvali i oprani (stupanj opranosti odredi po osobnom gustu) sadržaj saketa kiseloga kupusa od po kila, i miješaj, miješaj, miješaj da se to sve čini i zafriga. Usput dodaj sitnih sitnih komadića petrusimula, malo origana, malo dalmatinske mješavine začina [ruzmarin/ m.dušica/ vrijesak/ mažuran], dva-tri zrna papra, a u trenutku X još i par žlica vrhnja za kuhanje. Pa miješaj, miješaj, miješaj – moraš ga pripitomit, to bi trajalo malo više od deset minuta. Kad tvoj kuharskoumjetnički instikt osjeti da je došo trenutak XX – onda u teču ulij recimo 4 dcl vode, promiješaj i čekaj da uzavri. Kad je provrilo, ubaci u teču sadržaj vrećice ‘krem juha za zelenim rezancima i sirom, za 1 pjat, knorr’ pa opet promiješaj i neka se kuha dok se ne skuha i tekućina deboto ne ispari. Ako želiš kuhat duže, vjerovatno će trebat dodavat vodu.
U kasnoj fazi kuhanja izgrataj mrcu oraščića u teču i dodaj sadržaj polovice vrećice čaja od kadulje te malo pospi suhim bosiljkom i parmezanom, probaj i vidi ako treba dodat zrno soli i još popapriti.
Sve napisano može bit gotovo za mrcu više od po ure.
Količine svih navedenih namirnica se mogu povečavati [ako ih imaš] sukladno gustima.
Ovo jelo najbolje je [spravljati i] jesti kad je čovjek gladan.

U slast

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)