Input your search keywords and press Enter.

Ljubljana je glavni grad Slovenije sa nešto manje od 280 tisuća stanovnika.

Iako se radi o relativno malom gradu, smatra se jednom od najljepših i „najpotpunijih“europskih prijestolnica, s obzirom na količinu i raznolikost sadržaja. Grad je dobro prometno povezan, udaljen od Zagreba svega sat i pol vožnje automobilom, a na relaciji Ljubljana – Zagreb voze autobusi i vlakovi nekoliko puta dnevno.

Kroz centar grada protječe rijeka Ljubljanica koja, uz svoja tri mosta, šetnju centrom čini čarobnom.  Šetnjicom dominira Zmajski most,  sagrađen početkom dvadesetog stoljeća u čast Franja Josipa I. kao trajni podsjetnik na četrdeset godina njegove vladavine.

S obzirom na veličinu Ljubljane, do atraktivnih lokacija se može iz gotovo svakog dijela grada doći pješke. Za one koji ne žele hodati ili nemaju vremena, ljubljanski javni prijevoznik nudi uslugu „Kavalir“ – prijevoz po centru grada. Sve što se trebate napraviti je nazvati i javiti svoju trenutnu lokaciju. Zanimljivo je da je ova usluga potpuno besplatna.

Za one željne znanja iz povijesti, arhitekture ili osobitosti Ljubljane na raspolaganju je niz muzeja – Tehnički muzej Slovenije, Arhitektonski muzej Ljubljana koji se nalazi u dvorcu  Fužine,Gradski muzej Ljubljana koji prikazuje razvoj grada i život njenih građana tijekom različitih perioda. Pogled iz Arhitektonskog muzeja pruža veličanstven pogled na grad. Dvorac Fužine se nalazi dvadesetak minuta hoda od centra grada i defintivno je jedno od ljepših iskustava u Ljubljani.

Također, Ljubljana obiluje i ostalim kulturnim sadržajima poput galerija, kazališta i kinoteka. Treba spomenuti Slovensku kinoteku koja promovira muzejsku i kinematografsku djelatnost, a zaljubljenici u kazalište svakako bi trebali posjetiti Slovensko narodno kazalište i Teatar komedije.

Tijekom sunčanog dana  svakako treba prošetati do Parka Tivoli koji se nalazi nedaleko od centra, točnije pokraj Rožne doline. U parku  se nalazi dvorana Tivoli podjeljena na dva manja prostora  koji služe kao mjesta za trening hokejaškom i košarkaškom klubu Olimpia Ljubljana. Park obiluje raznim skulpturama, a u istom se nalazi i staklenik kojim upravlja Ljubljanski botanički vrt, najstarija slovenska institucija sa neprekinutim djelovanjem od 1810. godine.

Što se tiče gastronomije, grad nudi sve sve vrste hrane, od tradicionalnih slovenskih jela, preko egzotične kuhinje pa sve do fast fooda. Restoran „As“ je idealan za mirnu i ugodnu večeru. Za ljubitelje začinjenije hrane,u blizni se  nalazi odličan restoran s meksičkom kuhinjom. U centru grada se nalaze i fast food restorani poput Mcdonaldsa, Subwaya i slično.

Grad je iznimno živ i noću, stoga mladi na raspolaganju imaju velik broj mjesta za izlazak. Neki od najpopularnijih klubova su Parlament, Cirkus i Top Six. Popularno odredište vikendom je „Metelkova ulica“, gdje se skupljaju razne gradske subkulture i za mlade je mjesto na kojemu je zabava zagarantirana.
Zaključno, Ljubljana je grad koji stvarno treba posjetiti i u koji se nitko neće razočarati. U paru ili ne, student ili turist, stariji ili mlađi,svatko će naći nešto za sebe bile to mirne šetnje ili ludi izlasci, užurbanost ili mir, Ljubljana sve to može pružiti te je zbog toga grad koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Kristian Milković