Input your search keywords and press Enter.

Žene u menopauzi skidajte kila!

Kad uđete u menopauzu zaboravite na debljanje – nije vrijeme da se zapuštite! Prema novim istraživanjima, porast težine kod žena u menopauzi povezan je sa većom mogućnošću razvijanja raka dojke, u odnosu na one koje mršave ili održavaju svoju tjelesnu težinu.
U ovom istraživanju bilo je obuhvaćeno preko 50.000 žena, te se u razdoblju od 24 godine pratio utjecaj težine na njihovo zdravlje, s posebnim osvrtom na razdoblje za i nakon menopauze. Žene koje su u menopauzi izgubile do 10 kila i zadržale novostečenu težinu, te nisu pile hormonske tablete, imaju oko 57% manje šanse da obole od ove strašne bolesti. (Za hormonske tablete koje se ženama prepisuju u menopauzi otkriveno je da povećavaju šansu za razvijanje raka dojke…).
Žene koje se od 18-te godine do menopauze zdebljaju više od 25 kila, za 45% povećavaju šansu razvijanja raka dojke, u odnosu na žene koje zdebljaju manje ili tek neznatno.
One koje zdebljaju desetak kila kad već zagaze u menopauzu, povećavaju šanse od oboljenja za 18% u odnosu na žene koje održavaju svoju težinu na istoj razini.
Masno tkivo proizvodi estrogen, pa gubitak težine u menopauzi smanjuje razinu estrogena koji cirkulira tijelom. Brojne studije dokazale su direktnu vezu estrogena i raka dojka, pa stoga smanjenje razine estrogena u tijelu, umanjuje i šansu od oboljenja.
Od svih faktora koji utječu na razvoj ove opake bolesti barem je težina faktor na koji žene direktno mogu utjecati – poručuju stručnjaci, te nadodaju kako nikad nije kasno početi sa smanjivanjem težine i eliminiranjem bar jednog faktora uzročnika ove bolesti. Ali, pošto znaju kako je teško ženama gubiti na težini, dodaju, za početak barem prestanite dobivati na težini!