Input your search keywords and press Enter.

Zdrava hrana za naše srce

Orasi, lješnjaci i mjenduli važna su komponenta u prehrani čovjeka kad se u obzir uzme dobrobit našeg srca – tvrde znanstvenici!Razumna prehrana sadrži raznoliku hranu koja između ostalog uključuje i hranu koja sadrži nezasićene masnoće (u tu grupu hrane ubrajaju se orašasti plodovi), čak i više nego hranu sa zasićenim masnoćama, ili omega-3 iz ribe. Uz sve to obavezan je unos dovoljne količine voća, povrća i žitarica.
Višak kalorija iz ugljikohidrata i masne hrane prouzrokuje debljanje. No pogrešno je mišljenje da takvu hranu treba u potpunosti izbaciti. Umjereno masna i srednje-kalorična prehrana (koja podrazumjeva i veću raznolikost u izboru namirnica), dugoročno ima bolji učinak na organizam, nego nisko-kalorične dijete koje se baziraju na jako uskom izboru namirnica.
Dokazano je da uključivanje nezasičenih masnoća (oraha, mjendula…) u prehranu te žitarica u kombinaciji sa povrćem, voćem i ribom, daje izvrsne rezultate u zaštiti organizma od srčanih bolesti.
Ovakva prehrana, uz redovitu fizičku aktivnost (minimalno 30 minuta pješačenja dnevno!), izbjegavanje pušenja i alkohola, te održavanjem zdrave težine, osnova su za zdrav život i zaštitu od većine kardiovaskularnih bolesti modernog čovjeka!