Input your search keywords and press Enter.

Začinite pravilno svoju salatu!

Nemasni umaci za salate ne znače ujedno i zdravi, hranjivi izbor kod začinjanja salate… Malo zdrave masnoće može pomoći da iz sirovog povrća izvučete više hranjivih sastojaka – tvrde nova istraživanja.
Na ovaj način iz salate se može izvući više karotenoida koji spadaju u grupu moćnih antioksidanata. A, ukoliko vaš organizam dnevno prima pravu količinu antioksidanata kroz prehranu, osjećat će se i do 6 godina mlađe!
Karotenoidi štite organizam od karcinoma, a daju voću i povrću crvenu, narančastu ili žutu boju. Razgrađuju se uz pomoć masnoće. Masnoće su opet bogate kalorijama, pa ih treba koristiti umjereno. Stoga kad začinjate salate, odaberite umake sa zdravim masnoćama, poput maslinovog ulja ili ulja kanole, jer su to nezasičene masnoće i imaju pozitivan učinak na kolesterol u krvi. Jedno istraživanje pokazalo je slijedeće: dvije grupe ljudi jele su istu salatu od: špinata, zelene salate, radiča, pomadora i mrkve. Jedni su je začinjali zdravim masnoćama, a drugi masnim i kaloričnim umacima. Ova prva grupa apsorbirala je u svoj organizam značajno veću količinu alfa i beta karotena, te likopena od druge grupe…